Bush na spoedberaad: korte recessie

WASHINGTON, 16 JAN. De Amerikaanse regering verwacht dat de huidige recessie slechts “enkele maanden” zal aanhouden. Dit heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater, gisteren verklaard na afloop van een speciale bijeenkomst van president Bush met economische topfunctionarissen.

Bush had de bijeenkomst belegd om een beeld te krijgen van de huidige economische situatie in de Verenigde Staten. Afgelopen zondag schreef Hobart Rowen, columnist van de Washington Post, dat zelfs de regering-Bush geen idee heeft welke gevolgen een oorlog zou hebben voor de economie.

Regeringswoordvoerder Fitzwater erkende dat het Amerikaanse banksysteen “een aantal remmingen” ondervindt en er sprake is van verkrapping van de kredietverlening. Maar hij stelde: “De regering meent dat het banksysteem fundamenteel sterk is. Het is veilig voor spaarders en we moedigen mensen aan volledig vertrouwen in ons banksysteem te hebben”.

Fitzwater weigerde commentaar te geven op berichten dat Taiwan, een land met de op een na grootste valutareserves in de wereld, zijn geld van Amerikaanse banken zou hebben weggehaald uit angst dat een Golfoorlog de recessie zou aanwakkeren en de Amerikaanse banken in de problemen kan brengen. Spaargelden van buitenlanders zijn in principe in de Verenigde Staten niet verzekerd.

Bij de bijeenkomst waren onder meer aanwezig minister van financien Nicholas Brady, centrale bankpresident Alan Greenspan en Michael Boskin, de belangrijkste economische adviseur van Bush.

Gisteren werd bekend dat de groothandelsverkopen over 1990 3, 8 procent zijn gestegen, de kleinste stijging sinds de toename van 3 procent in 1982, het jaar waarin de Verenigde Staten in een recessie verkeerden. De verkopen bedroegen in totaal 1.800 miljard dollar tegen 1.710 miljard in 1989. De verkopen tijdens de feestdagen in december vielen tegen.

Economen wijzen erop dat de Verenigde Staten van alle voorgaande grote oorlogen economisch gezien hebben geprofiteerd. Een belangrijk verschil is echter dat de Verenigde Staten in de regeringsperiode van president Reagan een enorme voorraad wapens hebben opgebouwd die gezien de ontspanning in Europa best wat kleiner zou kunnen. In tegenstelling tot voorgaande oorlogen hoeft de Amerikaanse wapenindustrie dus niet automatisch op omvangrijke vervangingsaankopen te rekenen. (AP)