Brits uitstel privatisering verzekeraar

LONDEN-AMSTERDAM, 16 JAN. De privatisering van de Export Credits Guarantee Department (ECGD) - een Britse overheidsinstelling die exportkredieten verzekert - heeft enkele maanden vertraging opgelopen. De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) is een van de ondernemingen die belangstelling hebben getoond.

De transactie, geraamd op ongeveer 330 miljoen gulden, is volgens officiele lezing gisteren in verband met de Golfcrisis een week op de agenda van het Britse Lagerhuis verschoven.

Waarnemers veronderstellen dat het uitstel in werkelijkheid het gevolg is van protesten van de zijde van politici, industrielen en exporteurs. Ook zou de regering in verband met concurrentiebepalingen de 'short list' nog niet rond hebben. Dit is de lijst waarop formeel de kandidaten worden genoemd die mogen bieden op ECGD.

Een van de belangstellenden is de Trade Indemnity, die de Britse particuliere markt van exportverzekeraars domineert. De NCM bevestigde dat er ook andere Europese maatschappijen belangstelling hadden getoond, maar wilde geen namen noemen. Buitenlands eigendom van de ECGD zou overigens politiek wel eens onacceptabel kunnen blijken.

Volgens een woordvoerster van de NCM heeft de Nederlandse maatschappij al “medio 1990” kenbaar gemaakt belangstelling te hebben voor ECGD. “Het wachten is nu op de short list”. De NCM heeft alleen interesse in de commerciele tak van de ECGD. (ANP).