Betogingen tegen oorlog in de Golf

MADRID-MILAAN-TUNIS, 16 jan. - In diverse steden in de wereld zijn gisteren betogingen gehouden tegen de dreigende oorlog in het Golf-gebied. De meeste demonstraties waren gericht tegen de Verenigde Staten.

Een mars van studenten in Madrid, waaraan volgens de organisatoren 20.000 mensen deelnamen, werd voortijdig beeindigd toen tientallen gemaskerde jongeren vernielingen aanrichtten en demonstranten aanvielen. De oproerpolitie trad hard op en hield enkele mensen aan.

In Milaan deden naar schatting 25.000 studenten mee aan een optocht, waarbij zij demonstratief langs het Amerikaanse consulaat liepen. Ook hierbij kwam het tot opstootjes. In Berlijn riepen tweehonderd studenten de “soldaten van alle naties” op niet tegen Irak te vechten. Bij het Berlijnse hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten verzamelden zich voor de tweede achtereenvolgende dag 2.000 demonstranten, terwijl in Frankfurt 8.000 studenten en docenten deelnamen aan een betoging tegen de VS.

Ook in de islamitische wereld dreef de dreigende oorlog gisteren veel mensen de straat op. In de grote Pakistaanse steden moest de politie optreden tegen anti-Amerikaanse betogers. Ongeveer 10.000 Palestijnen in een vluchtelingenkamp bij de Zuidlibanese havenstad Sidon betuigden hun steun aan Saddam Hussein. In Tunis schaarden 5.000 mensen zich in een door de regering en oppositie georganiseerde demonstratie achter de Iraakse leider.

In het Zuidafrikaanse Kaapstad werden zeventien moslims gearresteerd nadat zij anti-Amerikaanse leuzen hadden geroepen bij de Amerikaanse ambassade. In Hongkong woonden gisteravond 300 mensen een gebedsdienst en een wake bij. Ook in Australie en Zuid-Amerika hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor de vrede.