Beperkingen weerberichten over de Golf

ROTTERDAM, 16 jan. - In toenemende mate beperken meteorologische diensten uit de landen rond de Golf de verzending van hun grondweerberichten naar internationale databanken om te voorkomen dat er militair gebruik van kan worden gemaakt. Maandag beeindigde Israel de verzending van gegevens naar de Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties (WMO) en sinds vanochtend geeft Jordanie geen windwaarnemingen meer door. Dat meldt de meteorologische dienst van Schiphol.

Irak beeindigde de verzending van weerwaarnemingen al op 13 augustus 1990. Gisteren heeft Irak tevergeefs geprobeerd toegang te krijgen tot de databank op het Brusselse vliegveld Zaventem. Deze verzamelt meteorologische gegevens voor de burgerluchtvaart uit twee informatie-netwerken. Vliegvelden zetten de actuele weersituatie twee maal per uur en hun lokale verwachtingen eens per drie uur op die netwerken. Databanken in Wenen en Moskou zijn op dezelfde netwerken aangesloten en kunnen in principe ook dezelfde gegevens verstrekken. De informatie-uitwisselingen loopt via telexlijnen (landlijnen). Aangenomen wordt dat Irak gewoonlijk informatie inwint bij Wenen, maar gisteren de verbinding met Brussel heeft willen testen.

Het Franse ministerie van defensie heeft de weerdienst Meteo France in Parijs verboden nog langer weersverwachtingen voor het Golf-gebied door te geven. Parijs is een van de zogeheten Regional Aerial Forecast Centres die weersverwachtingen (compleet met kaartjes) voor de burgerluchtvaart opstellen. Parijs werkt de waarnemingen uit voor Afrika - de Golf valt er net onder. Het centrum van Offenbach (bij Frankfurt) geeft de verwachtingen voor het Midden-Oosten. De Franse stap heeft dus beperkte betekenis. Bovendien zou ook het centrum in Kenia verwachtingen kunnen doorgeven.

Tenslotte kan een land als Irak ook via de WMO - die niet speciaal op de luchtvaart is gericht - gegevens over het weer krijgen.