Twee Patriot-eenheden morgen per vliegtuig naar Turkije vervoerd

DEN HAAG, 15 jan. - De twee Nederlandse Patriot-eenheden zullen morgen vanaf een vliegveld bij Hannover naar Turkije worden overgebracht.

Het vervoer geschiedt met een Antonov-124 van de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Cargolux, een C-130 Hercules en een Boeing 727 van de Belgische luchtmacht en een F-27 van de Nederlandse luchtmacht. De vliegtuigen zullen morgen twee vluchten uitvoeren.

In totaal moeten negentig voertuigen, tien afvuurinrichtingen en veertig raketten, computers en radar worden vervoerd. Vanuit Duitsland gaan 177 militairen mee. Het transport kan niet in een dag worden afgewikkeld. Het is onbekend wanneer het grote Antonov-transportvliegtuig opnieuw beschikbaar is.

De Amerikanen kunnen Nederland op dit moment geen transportcapaciteit leveren. Vrijdag werd bekend dat Turkije de NAVO om meer militaire steun heeft gevraagd nu de spanning in het gebied van de Golf oploopt.

Nederland heeft in de Defence Planning Committee van de NAVO twee squadrons voor luchtverdediging aangeboden. De Patriot is een van de modernste wapens waarover de NAVO beschikt.

Turkije heeft de VS gisteren extra gevechtsvliegtuigen gevraagd. Eerder hadden Duitsland en Belgie al vliegtuigen naar Turkije gestuurd. De luchtmacht houdt er rekening mee dat als de VS de gevechtsvliegtuigen op dit moment niet kunnen leveren, het Nederlandse aanbod voor een squadron F-16's opnieuw zal worden overwogen door de Turkse regering. Eerder ging Ankara niet op het aanbod in. Duitsland en Belgie oefenen regelmatig in Turkije, omdat de luchtmacht van deze landen ingezet wordt aan de zuidflank van de NAVO. Nederland heeft een taak aan de noordflank.