Tor Hagen wil ander beleid voor Nedlloyd

AMSTERDAM, 15 JAN. De Noor Torstein Hagen heeft bijna de helft van de aandelen Nedlloyd achter zich en wil de onderneming weer gezond maken. Zijn Luxemburgse investeringsmaatschappij Marine Investments heeft het bestuur en de commissarissen van Nedlloyd uitgenodigd te bespreken hoe de noodzakelijke herstructurering kan worden doorgevoerd.

Hagen heeft drie jaar geleden ook al geprobeerd Nedlloyd een andere strategie te laten uitvoeren.

Marine zegt achttien procent van de uitstaande aandelen Nedlloyd te bezitten en de aan haar gerelateerde vennootschap Det Norske Oljeselskap heeft nog eens vijf procent. Het plan van Marine is bestudeerd door andere grote aandeelhouders die tezamen 22 procent van het geplaatste aandelenkapitaal vertegenwoordigen. Deze aandeelhouders hebben hun volledige steun aan het plan betuigd, aldus Marine Investments.

Het plan beoogt onder meer de activiteiten van Nedlloyd te concentreren op de twee kernactiviteiten 'lijnschepen' en 'transport over land', Nedlloyd een Nederlands bedrijf met een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs te laten blijven en de onderneming financieel gezond te maken.

Vandaag is bekend geworden dat Nedlloyds tweede man, drs R. B. Lenterman, per 1 februari uit de raad van bestuur treedt, “in overleg met commissarissen”. Volgens bestuursvoorzitter H. Rootliep staat dit vertrek geheel los van de plannen van Hagen. Een van de commissarissen, gepensioneerd bestuurder drs L. van Zwol van Nationale-Nederlanden, zal in de raad van bestuur Lentermans plaats innemen. Vorige week werd bekend dat directeur Oostinjen van Nedlloyd Lijnen per 1 februari het veld ruimt met als reden: “om zijn carriere elders voort te zetten”.

Begin 1988 moest het bestuur van Nedlloyd niets van Hagens plannen weten. De meeste aandeelhouders steunden toen het bestuur tegen Hagen, al werd toen een statutenwijziging die het bestuur wilde, toch afgestemd. Sindsdien is het beloofde winstherstel van Nedlloyd uitgebleven. Op de beurs wordt verwacht dat nedlloyd over 1990 verliezen zal moeten melden.

Nedlloyd-topman H. Rootliep had tot vanochtend nog geen contact gehad de Luxemburgse Investeringsmaatschappij Marine Investments die gisterenavond in een persbericht liet weten een herstructureringsplan te hebben ontwikkeld voor het noodlijdende Nedlloyd. Rootliep had alleen het persbericht ontvangen.

Rootliep begrijpt niet wat Hagen bezielt. “De voorstellen die Hagen doet liggen helemaal in lijn met wat wij doen. Ik snap dus niet wat hij wil. Hagen wil de company financial viable maken. Dat is Nedlloyd al. Hij wil terug naar de core business. Daar zijn we al mee bezig. En hij wil dat Nedlloyd aan de beurs blijft. Dat laatste is natuurlijk vanzelfsprekend”, aldus Rootliep. “Je vraagt jezelf af wat de achterliggende motieven zijn.”

Toen Hagen twee jaar geleden grip probeerde te krijgen op Nedlloyd, werd de Noor door Roodliep afgeschilderd als een regelrechte 'beursraider', als een 'asset-stripper' die het transportconcern in handen wilde krijgen om het vervolgens met winst in stukken weer door te verkopen.

Vanochtend wilde Rootliep zich liever van dergelijke typeringen onthouden. De relaties tussen Hagen en de voorman van het Rotterdams transportconcern zijn volgens Rootliep geenszins verstoord. “We hebben onlangs nog kerskaarten uitgewisseld. We zijn wat dat betreft on speaking terms.”

Zakelijk heeft Rootliep ook nog wel contact gehad met Hagen. Zo klopte de Noorse reder vorig jaar bij Rootliep aan toen deze bekend maakte de energie belangen van Nedlloyd te willen afstoten. “Ik heb tegen Hagen gezegd dat er veel belangstelling bestond voor Nedlloyd Energy, dat hij op de lijst zou komen te staan en dat hij zou worden benaderd door onze merchantbank.” Rootliep wist vanochtend niet of de merchantbank reeds met Hagen heeft gesproken.