Saddam dreigt: oorlog kost duizenden Saoediers het leven

BAGDAD, 15 jan. - President Saddam Hussein heeft Saoedi-Arabie gewaarschuwd dat “honderdduizenden Saoediers zullen sterven” als een oorlog uitbreekt. Irak is bereid zich dood te vechten om Koeweit te behouden.

In een boodschap die werd uitgezonden door radio Bagdad vraagt de Iraakse leider de Saoedische koning Fahd: “Wie geeft u de bevoegdheid om de wereld in een oorlog te storten?” Hij noemt de Saoedische uitnodiging aan het buitenland om troepen te sturen “een oorlogsverklaring tegen Irak”.

In Bagdad zijn vandaag grote anti-Amerikaanse demonstraties gehouden. Duizenden mensen trokken door de straten en riepen leuzen als 'Koeweit is van ons' en 'Dood aan de agressors'. Grote delen van de stad leken verlaten en scholen waren leeg, omdat velen zich hadden verzameld voor de massa-bijeenkomsten in de stad. “Vandaag is de dag van de heilige oorlog achter Saddam Hussein, de leider die zal overwinnen door de wil van God”, aldus de kop van de krant al-Iraq.

Het Iraakse persbureau meldde gisteren dat op de Iraakse vlag de woorden 'God is groot' zullen worden aangebracht. Saddam Hussein heeft daartoe besloten na overleg met de revolutionaire raad. Door deze stap hoopt de seculiere Arabische leider de gelovige moslims aan zich te binden. (Reuter, AFP, AP)