Rentree Nelli Cooman op indoor-atletiekbaan

ROTTERDAM, 15 jan. - Nelli Cooman maakt op 26 januari in het Franse Lievin haar rentree op de indooratletiekbaan nadat zij sinds 14 juli vorig jaar niet meer in wedstrijden is uitgekomen. De sprintster, die tweevoudig wereldkampioene indoor- en wereldrecordhoudster over zestig meter is, loopt daarna in New York (1 februari) en Osaka (11 februari) alvorens in eigen land bij het nationale indoorkampioenschap in Den Haag op 17 februari te starten.

Cooman zal in Frankrijk stuiten op de Jamaicaanse Ottey en in de Verenigde Staten op de Amerikaanse sprinttop waarvan veterane Ashford ook naar Japan reist. De Rotterdamse keerde vorig jaar waarin zij in maart haar Europese indoortitel verspeelde naar de Nederlandse kampioenschappen buiten de wedstrijdsport de rug toe. Cooman had zich op dat moment niet kunnen plaatsen voor het Europees kampioenschap in augustus in Split. Zij verklaarde toen “eens lekker lang op vakantie te gaan”.

De in haar loopbaan anders zo spraakzame atlete wil momenteel niet veel zeggen over het slecht verlopen vorig jaar en de verwachtingen voor het komende indoorseizoen. Cooman trainde de laatste weken op de Haagse Houtrustbaan en wordt technisch nog altijd geleid door haar man Hans Fiere. De banden op trainingsgebied met de in de Verenigde Staten woonachtige Argentijnse arts Laing zijn inmiddels verbroken. Laing werd regelmatig geraadpleegd in de periode dat Henk Kraaijenhof haar trainer was en ook in de begintijd van Fiere na de breuk met Kraaijenhof in 1988.

Nelli Cooman is voorgeselecteerd voor het werelkampioenschap indooratletiek dat zich van 8 tot en met 10 maart afspeelt in Sevilla. Zij moet bij de komende wedstrijden dan wel aan een B-limiet van 7.55 voldoen.

Van de groep van acht die de KNAU voorselecteerde voor het wereldkampioenschap in Sevilla laten verder verspringer Mellaard (herstellende van de ziekte van Pfeiffer), achthondermeterloopster Ellen van Langen en kogelstoter Erik de Bruin (niet geinteresseerd) verstek gaan. Middenafstandloper Kulker heeft wel zin in het indoorseizoen maar ziet het in 1991 niet als prioriteit. Hij loopt ook in Lievin en op 10 februari in Stuttgart. Daarna stelt hij zijn training al dan niet af op het kampioenschap in Sevilla.

Robin van Helden, die vorige week bij de wedstrijd in Hamilton waar Ben Johnson zijn rentree maakte, tweede werd op de duizend meter, is verrassend voorgeselecteerd. Hij woont in Louisiana, maar komt in februari naar Nederland om zich via het Westeuropese circuit meester te maken van de B-limiet op de vijftienhonderd meter, waaraan Kulker eveneens nog moet voldoen.