Record aantal Nederlanders ronde verder in Melbourne

MELBOURNE, 15 jan. - Het Nederlandse mannentennis beleeft hoogtijdagen bij de Open Australische kampioenschappen. De zes deelnemers aan het hoofdtoernooi hebben zich bij de mannen geplaatst voor de tweede ronde. Een wapenfeit dat zich nog niet eerder in de annalen van een Grand Slamtoernooi heeft voorgedaan.

Bovendien gloorde in het Nederlandse vrouwen-kamp hoop. De frele Petra Kamstra, zestien jaar pas maar toch al enigszins in de schijnwerpers wegens haar successen bij de Youthcup en de strijd om de Orange Bowl, versloeg de ervaren (maar lichtgeblesseerde) Amerikaanse Robin White. Leeftijdsgenote Stefanie Rottier verloor bij het opgooien de bal de bal te vaak uit het oog om een kans te hebben tegen de Nieuwzeelandse Claudine Toleafoa.

Michiel Schapers, Mark Koevermans en Jan Siemerink volgden de weg die Paul Haarhuis, Jacco Eltingh en Richard Krajicek de dag tevoren hadden aangegeven. Schapers had geluk dat de Amerikaan Reneberg op het laatste ogenblik met een blessure afzegde en hij in diens plaats mocht aantreden tegen Markus Sinner. Tegen de inwoner van Eemnes had de Duitser (102ste op lijst) weinig in te brengen: 6-3 6-2 2-6 6-2.

Jan Siemerink deed het zelfs nog overtuigender. De voor het eerst in Australie neergestreken Rijnsburger verzorgde in het duel van de lefthanders tegen de verdedigend ingestelde Spanjaard Jose Francisco Altur (112) de show met winners en missers. De laatste waren in de minderheid; ook al omdat de service van de Jong Oranje-klant uitstekend liep.

Het enthousiasme waarmee de Nederlandse proftennissers zich teweer stelden, sloeg over op het kleine contingent volgers. Mark Koevermans profiteerde tegen David Pate. Hij vertrok met griep onder de leden vanuit Nederland. Het uitzieken duurde bij elkaar meer dan een week en dat had toch wel iets aan conditie gekost. Pate liet halverwege zijn onverschillige houding varen en vroeg het publiek ook eens voor hem te klappen. Helpen deed het niet meer. Met 6-4, 6-2, 3-6, 2-6, 6-0 plaatste Koevermans zich voor de tweede ronde. (ANP)