Onzekerheid kenmerkt de stemming op de beurzen

ROTTERDAM, 15 JAN. Onzekerheid en een uitermate rustige handel kenmerkte de stemming op de beurzen, wisselmarkten en de internationale olietermijnmarkten vanochtend, na de uiterst nerveuze handel van gisteren. De aandelenbeurzen lieten een verdere lichte daling zien, bij geringe handel.

Op het Damrak, waar de stemmingsindex tot twaalf uur op 75, 8 onveranderd bleef, werd de situatie omschreven als “stilte voor de storm”. De obligatiemarkt bleef prijshoudend. Bij de aandelenkoersen boekte Nedlloyd een winst van 1, 50 gulden op 39, 80 gulden. Andere havenfondsen en Koninklijke Olie leden verlies, terwijl Unilever een dubbeltje steeg. Op de Optiebeurs werden geringe koersbewegingen genoteerd, bij een afwachtende houding van beleggers.

Schoot de olieprijs gisteren nog fors omhoog bij de verwachting onder handelaren dat een oorlog in het Midden-Oosten praktisch onvermijdelijk wordt, vanochtend steeg de prijs per vat in Londen

PAG. 21 BEURSOVERZICHT

aanvankelijk nog met 1, 05 dollar om rond het middaguur weer met 40 dollarcent te dalen tot bijna 29, 85 dollar per vat.

Om twaalf uur was de dollarkoers in Amsterdam licht gedaald tot 1, 7370 gulden. Aan de vooravond van het aflopen van het VN-embargo tegen Irak durfden de handelaren weinig aankopen te doen, zowel in dollars als in olietermijncontracten. Maar ook verkopers dienden zich weinig aan, omdat men posities wil behouden voor het geval de dollarkoers bij het uitbreken van een oorlog sterk oploopt en de olievoorziening gevaar zou lopen. Bij het uitbreken van oorlog met Irak wordt een sterke stijging van de prijs per vat verwacht, volgens sommige analisten met 40 tot 50 dollar, waardoor de inflatie zou worden opgejaagd en zeer negatieve effcten op de economie resulteren.

Ook de goudprijs gaf vanochtend weinig verandering te zien na een stijging van bijna zeven dollar gisteren. De handel in Zurich begon vanochtend op 398, 40 dollar per ounce (31, 1 gram) na een slotnotering gisteren van 398, 20 dollar per ounce.

Wall Street volgde gisteren de scherpe daling van de aandelen- en obligatiekoersen op de beurzen in Tokio en West-Europa, als gevolg van het mislukken van de vredesmissie van secretaris-generaal Perez de Cuellar in Bagdad. Het Dow Jones gemiddelde sloot met een verlies van 17.58 punten op 2, 483.91, bij een kleine omzet van 121 miljoen aandelen.