Occidental saneert ingrijpend

De sterk verliesgevende Amerikaanse oliemaatschappij Occidental Petroleum gaat drastisch snijden in haar activiteiten, energiewinning uitgezonderd.

Gisteren lanceerde Occidental een diep ingrijpend herstructureringsprogramma dat de schulden van in totaal acht miljard dollar volgend jaar met drie miljard moet terugbrengen.

De nieuwe president-directeur van Occidental, Ray Irani, die de vorige maand overleden Armand Hammer is opgevolgd, maakte gisteren bekend dat het dividend met veertig procent wordt verminderd. Daarnaast zal Occidental voor twee miljard dollar aan bedrijven en deelnemingen verkopen.

Occidental probeert met de verkopen en de dividendverlaging geld vrij te maken om grote bedragen te investeren in de olie-en gaswinning, waarmee de maatschappij in de beginjaren van Hammers bewind groot is geworden.