Nederlandse meningen over mogelijke oorlog in Golf

ROTTERDAM, 15 jan. - “Het is natuurlijk een kinderlijke eis om te zeggen: sla er maar op los en snel. Ik denk toch maar op z'n Amerikaans. Dat lijkt me de beste houding. Een lange oorlog lijkt me het ergste wat ons kan overkomen.”

Dat zegt de schrijfster Annie M. G. Schmidt, een van de Nederlanders die vandaag in deze krant hun mening geven over een mogelijke oorlog en de consequenties daarvan. Ze zegt te hopen dat als een oorlog onvermijdelijk is deze maar zo snel mogelijk moet beginnen. “Je kunt wel gaan bidden in de kerk, maar daar schiet je weinig mee op. Deze gek in Irak moet gestopt worden”, aldus mevrouw Schmidt.

Prof. dr. H. W. von der Dunk (63), emeritus hoogleraar geschiedenis van de 20ste eeuw, vindt dat president Bush en minister van buitenlandse zaken Baker zich schuldig maken aan “dat typisch Amerikaanse zwart-wit denken”. Hij beschouwt het conflict als een pokerspel waarbij de troef van de boycot tegen Irak veel beter had kunnen worden uitgespeeld. Von der Dunk: “De VN-resolutie - waarbij na afloop van het ultimatum geweld mag worden gebruikt - is te vroeg tot stand gekomen en gaat veel te ver”. Toch wil hij niet uitsluiten dat er op het allerlaatste moment nog iets verrassends gebeurt. “Allahs wil is elastisch. Dat heeft Saddam wel vaker laten merken.”

Prof. dr. A. Lammers, hoogleraar Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, verwacht dat het nog wel enkele dagen zal duren alvorens de oorlog losbarst, “want anders zou Bush voor het Amerikaanse Congres de indruk wekken dat hij niets liever wil dan oorlog”. Lammers toont zich een voorstander van het zenden van Nederlandse grondtroepen naar het Golfgebied, indien dat noodzakelijk is. “Nederland moet Amerika niet de kastanjes uit het vuur laten halen: dus het ter beschikking stellen van zestig veldbedden, een brandblusser en wat raketten is voor mij niet genoeg. “

De schrijfster Margo Minco is bang dat een oorlog zal leiden tot een wereldwijde chaos. “Ik hoop niet dat we aan de vooravond staan van een ramp, maar ik denk het wel.”

Pag. 3: Meningen over de Golf-oorlog