Massa-ontslag bij KPMG in VS

Het grootste internationale accountantskantoor in de wereld, KPMG Peat Marwick, ontslaat in de Verenigde Staten een zesde van de 1.875 vennoten.

De recessie in de VS treft de accountantskantoren omdat minder adviezen worden ingewonnen, mede als gevolg van het teruggelopen aantal fusies. Sinds november vorig jaar moesten al twee Amerikaanse accountantskantoren de deuren sluiten: Laventhol en Horwath, nummer zeven in de VS, en het middelgrote kantoor Spicer en Oppenheim. KPMG heeft over de gehele wereld 6.300 vennoten in dienst en ruim zeventig duizend overig personeel. Bij de Nederlandse tak KPMG Klynveld werken 190 vennoten en worden geen problemen verwacht.

Over anderhalve maand zal de Amerikaanse directie een saneringsplan bekend maken met waarschijnlijk namen van mensen die moeten verdwijnen. Voor hen zal een afvloeingsregeling worden getroffen. Het salaris van de Amerikaanse vennoten varieert tussen de 120.000 en 1 miljoen dollar (200.000 tot 1.750.000 gulden).