Lichte koersdaling op alle beurzen bij lage handelsomzet

ROTTERDAM, 15 JAN. De koersen op de voornaamste Europese effectenbeurzen gaven vanochtend in navolging van Wall Street opnieuw terrein prijs. De CBS stemmingsindex kwam tegen het middaguur uit op 75, 6 en was hiermee 0, 2 punten lager dan het slot van gisteren

AMSTERDAM Stilte voor de storm. Met die woorden omschreef een handelaar de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend. Met voornamelijk prijshoudende noteringen en weinig handel vormden vooral de ontwikkelingen in de Golf het onderwerp van gesprek op de beursvloer. De stemmingsindex kwam aanvankelijk niet van zijn plaats op 75, 8, maar ging later op de ochtend terug naar 75, 6. De obligatiemarkt bleef vanochtend prijshoudend.

Ondanks de matte handel was de notering van Nedlloyd in beweging. Het fonds boekte een winst van 1, 50 gulden op 39, 80 gulden nu een groep aandeelhouders reorganisaties wenst. De andere havenfondsen moesten achteruit met Pakhoed voorop; Pakhoed verloor vijf dubbeltjes aan waarde op 166, 00 gulden.

Bij de internationals boekte Unilever een dubbeltje winst op 144, 60 gulden maar moest Koninklijke Olie genoegen nemen met een klein verlies. Het hoofdfonds ging 70 cent achteruit naar 128, 40 gulden. Voorts begon Ahold de dinsdag twee kwartjes lager op 62, 30 gulden, maar wist Hoogovens het verlies van gisteren weer enigszins goed te maken met drie dubbeltjes winst naar 39, 60 gulden.

Op de lokale markt ging Bols twee dubbeltjes vooruit naar 173, 20 gulden. Verzekeringsmaatschappij Stad Rotterdam deed het slechter en zag twee gulden van zijn koers af gaan op 40 gulden. Grolsch moest met hetzelfde bedrag achteruit naar 155, 00 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de beurs van Wall Street beleefden gisteren een nerveuze dag. Naarmate de kans op een oorlog in het Midden-Oosten toeneemt worden de beleggers zwaar op de proef gesteld. De militaire onderdrukking in Litouwen deed de marktstemming geen goed. Bij het grootste deel van de aandelen daalden de koersen, hoewel laat in de middag nog een opleving ontstond op het onbevestigde gerucht dat er nieuwe mogelijkheden zouden zijn voor een vredesinitiatief. De koersen vlogen hierdoor kortstondig omhoog. Tegen het einde van de beurshandel hervatten de koersen hun daling, zodat het Dow Jones koersgemiddelde gisteren met een verlies van 17, 58 punten op 2.483, 91 eindigde, weliswaar 0, 7 procent lager dan het slot van vorige week, maar toch boven het laagste punt van de dag. De dagomzet bleef laag met 122 miljoen verhandelde aandelen.

De goudprijs steeg naar 401, 60 dollar per troy ounce en trok daarmee ook de koersen van de goudmijnen mee omhoog. Ook bij een aantal oliemaatschappijen die in het algemeen kunnen profiteren van de scherp oplopende olieprijs, kregen koersstijgingen de overhand.

Atlantic Richfield werd 11-8 duurder op 1197-8 dollar, Texaco 5-8 op 581-4 dollar en Chevron 1 op 713-8 dollar.

TOKIO De aandelen- en de valutabeurs van Tokio zijn vandaag gesloten wegens een nationale feestdag. De beurshandel zal morgen weer beginnen.

LONDEN De Engelse aandelen gaven vanochtend opnieuw terrein prijs. Zolang de onzekerheid van een dreigende Golfoorlog boven de markt blijft hangen, zullen de omzetten gering blijven en zullen de koersen onder druk staan. Intussen gaan de meeste beleggers er van uit dat oorlog tegen Irak onvermijdelijk is. Zolang er geen nieuws over oorlogshandelingen is, zal het kwakkelen blijven met de beursomzetten. Met het aflopen van de 15 januari deadline in zicht zakten de aandelenkoersen vanochtend nog wat door, alhoewel de olieaandelen goed prijshoudend waren en hier en daar zelfs aantrokken.

Na ruim een uur beurshandel was het FT-100 gemiddelde ruim 3 punten lager en kwam uit op 2.077.

FRANKFURT Vanochtend stagneerde de handel in Duitse aandelen enigszins vanwege de geringe omzet op de beurs. De koersen wijzigden zich maar fractioneel, waarbij hier en daar de weg omhoog werd ingeslagen. Beleggers raken er steeds meer van overtuigd dat het Midden-Oosten conflict in een oorlog zal ontaarden en wachten de gebeurtenissen gelaten af. Ook de verslechterende situatie in de Sovjet-Unie zal de beursstemming blijven beinvloeden.

De meeste beurshandelaren verwachten dat bij het uitbreken van vijandelijkheden met Irak, de koersen nog wel een neerwaartse schok zullen oplopen, maar dat er geen paniek zal ontstaan. Tot dusver zijn de omzetten betrekkelijk klein gebleven. Het ziet er niet naar uit dat dit beeld dan zal veranderen. De Dax-30 index hield in het begin van de beursdag min of meer stand op het slotniveau van gisteren en kwam na ruim een uur handel uit op 1.328.

PARIJS De aandelenkoersen op de Parijse beurs, die gisteren al een flinke klap hadden opgelopen met een daling van gemiddeld 3, 6 procent, lieten vanochtend een verdere daling zien. Bij de opening waren de koersen licht lager en halverwege de ochtend was er een daling van ruim 0, 6 procent die het CAC-40 gemiddelde op 1.432 liet komen.

Olieaandelen waren vast gestemd. Ook was er vraag naar aandelen van de gevechtsvliegtuigenfabrikant Dassault en leverancier van oorlogselektronica Thomson-CSF.

BRUSSEL De Belgische aandelen begonnen vanochtend op over het algemeen iets lagere koersen dan de slotkoersen van gisteren. Chemie- en olieaandelen lagen er gedrukt bij. Petrofina daalde 0, 6 procent naar 9.270 frank en Solvay met 0, 7 procent naar 10.200 frank. Gisteren kondigde het beursbestuur maatregelen aan die van kracht zullen worden ingeval er oorlog in het Midden-Oosten zal uitbreken.