Israeliers beginnen in greep te raken van een oorlogspsychose

TEL AVIV, 15 jan. - Met het verstrijken van het VN-ultimatum aan Irak in zicht grijpt de oorlogspsychose in Israel om zich heen. Vette krantekoppen dat Irak Israel nog vandaag met een raketaanval kan bestoken dragen tot de oplopende spanning bij.

Het Hooggerechtshof in Jeruzalem heeft het leger gisteren opdracht gegeven ook gasmaskers aan de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden uit te delen. Een Palestijnse vrouw uit Betlehem lokte deze uitspraak uit met het argument dat het niet uitdelen van gasmaskers aan de Palestijnen neerkomt op discriminatie en strijdig is met Israels internationale verplichtingen jegens de bevolking in de bezette gebieden.

Veel Israeliers doen hun best de gespannen zenuwen met een overmoedige lach de baas te blijven. “Ik ben rustig, maar vannacht hebben mijn man en ik geen oog dicht gedaan”, zei een vrouw vanmorgen. “We weten gewoon niet wat ons te wachten staat. Voor de eerste maal is de Israelische burgerbevolking in groot gevaar.”

Gisteren verlieten duizenden Israeliers hun land. “Zo'n paniek hebben we nog nooit op het vliegveld gezien”, zeiden functionarissen van de luchthaven Ben Gurion.

Inwoners van Tel Aviv, dat expliciet door Irak is bedreigd, wijken uit naar veiliger plaatsen, zoals de buiten bereik van de Iraakse raketten liggende kustplaats Eilat.

Het dagelijks leven wordt reeds door het oproepen van reservisten enigszins verstoord. Werkzaamheden aan mijn gesprongen waterleiding zijn vandaag gestaakt omdat de loodgieter het uniform heeft moeten aantrekken. Veel leerlingen zijn vandaag niet naar school gegaan.

Door de media wordt het Israelische volk voorbereid op het uitroepen van de nationale noodtoestand en mobilisatie van de strijdkrachten. Vanmorgen meldde de radio dat het landelijke telefoonnet in geval van het uitbreken vijandelijkheden wegens gebruik ervan door het leger kan worden verstoord.

De radiostations doen ook hun best met grappen de stemming wat op te vrolijken. In de lange wachttijd die aan het uitbreken van de Zesdaagse oorlog in juni 1967 voorafging werd het repertoire verrijkt met populair gebleven teksten als “Rabin wacht op Nasser”. Vanmorgen is een aanzienlijk minder optimistisch oorlogsliedje uitgebracht: “Saddam, tsee mi sham, ata ben adam, ata metumtam, “ (Saddam trek terug, jij bent een mens, je bent gek) .

    • Salomon Bouman
    • Onze Maarten Huygen