Eisen tot 14 jaar cel in IJmuidense cocaine-zaak

AMSTERDAM, 15 jan. - De procureur-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren voor de illegale invoer van cocaine en deelneming aan een criminele organisatie gevangenisstraffen geeist van acht en veertien jaar tegen twee Colombianen en een Nederlander, die door de Amsterdamse rechtbank vorig jaar zijn veroordeeld tot straffen van zeven en vijftien jaar.

De hoogste straf vroeg hij voor de 23-jarige Colombiaan F. M. R., de eigenaar van een bedrijf in IJmuiden waar in februari vorig jaar 2658 kilo cocaine werd ontdekt in vaten met bevroren vruchtensap. Volgens de procureur-genraal, mr. R. Manschot, zou was de cocaine bij verkoop op straat 250 miljoen gulden hebben opgebracht.

R. was volgens Manschot zeker viermaal eerder betrokken geweest bij cocainetransporten. Hij werd in IJmuiden betrapt bij het openen van de vaten sap. Zijn raadsman, mr. A. Moszkowicz, bestreed dat R. een belangrijke rol speelde bij de transporten.

Tegen de Colombiaan W. P. R. eiste Manschot acht jaar, evenals tegen de 23-jarige Nederlander M. Z. De laatste was door zijn moeder bij de zaak betrokken geraakt. Zijn medewerking aan de transactie van februari zou met ongeveer 60.000 gulden worden beloond. Tezamen met zijn spaargeld van 64.000 gulden zou hij na incassering van zijn beloning hebben willen emigreren, zo verklaarde hij gisteren. Hoe hij binnen een jaar aan zoveel spaargeld was gekomen, bleef onduidelijk. “Ik heb er hard voor gewerkt en mijn moeder gaf mij regelmatig geld”, verklaarde hij gisteren.

Hij zou slechts eenmaal hebben meegeholpen aan de drugshandel, maar volgens zijn moeder, die donderdag voor het hof moet verschijnen, had hij al eerder meegedaan.

Zijn raadsman, mr. A. van Waarden, noemde het aandeel van zijn client gering. In telefoongesprekken, die door de politie werden afgeluisterd, werd hij aangeduid als 'de baby'. Door zijn moeder was hij bij de drugshandel betrokken geraakt. Het was niet meer dan 'een aardige schnabbel', aldus de raadsman.

In totaal zijn voor de cocainesmokkel acht mensen veroordeeld. In de zaken die gisteren werden behandeld, is de uitspraak op 28 januari.