EG ziet af van een eigen Irak-missie

BRUSSEL, 15 jan. - De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap hebben gisteren besloten om af te zien van een eigen Europees initiatief om Saddam Hussein tot andere gedachten te brengen.

Ze kwamen tot die beslissing nadat de voorzitter van de ministerraad, de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jacques Poos, verslag had uitgebracht over zijn gesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, gistermorgen in Parijs. Perez had Poos duidelijk gemaakt dat er geen enkel perspectief was voor een doorbraak.

Minister Van den Broek karakteriseerde het verslag dat Poos had gedaan als “buitengewoon ontmoedigend”. De conclusie van de ministers kon gisteren dan ook niet anders zijn dan dat het weinig zinvol zou zijn om een 'trojka' naar Bagdad te sturen - een delegatie bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van het huidige EG-voorzitterschap Luxemburg, het vorige, Italie, en het volgende, Nederland.

Van den Broek meende dat de geloofwaardigheid van de Verenigde Naties als “vredesbewaarder en vredeshersteller” op het spel staat. Veel regeringen zien deze “hartverscheurende” oorlog “met klamme handen” tegemoet, zo zei Van den Broek. Maar zonder die oorlog zouden de gevolgen nog veel catastrofaler kunnen worden.