Doden ramp Breda door vrachtwagens

BREDA, 15 jan. - De dodelijke aanrijdingen bij de verkeersramp op de A16 bij Breda op 6 november zijn alle veroorzaakt door vrachtwagens. Dat heeft de Bredase verkeersschout mr. J. Koppert vanmiddag gezegd. Hoewel een definitieve beslissing nog niet is gevallen, zal volgens Koppert een aantal vrachtwagenchauffeurs strafrechtelijk worden vervolgd. Om hoeveel chauffeurs het gaat kon hij nog niet zeggen, omdat het proces-verbaal van de gemeentepolitie in Breda nog niet is binnengekomen bij het openbaar ministerie.

Bij de kettingbotsing, die in dichte mist gebeurde, vielen acht doden en raakten 27 mensen gewond. Bij het ongeval waren 69 voertuigen betrokken. Naast de vrachtwagenchauffeurs moet vermoedelijk ook een aantal automobilisten zich verantwoorden voor hun rijgedrag in de mist. Bij een snelheidscontrole vlak voor de plaats van het ongeluk werd geconstateerd dat er veel te hard werd gereden.

Vorig jaar kregen honderd automobilisten een boete vanwege hun betrokkenheid bij een kettingbotsing op 23 augustus op de A59 bij het knooppunt Zonzeel. Drie vrachtwagenchauffeurs moeten binnenkort voor de kantonrechter verschijnen in verband met hun betrokkenheid bij dat ongeluk, waarbij twee doden vielen en 44 personen gewond raakten.

De rijkspolitie in het district Breda en het openbaar ministerie besloten in 1982 bij dergelijke ongelukken onder meer zo snel mogelijk vast te stellen welke snelheid voertuigen hadden vlak voor het ongeval, om strafvervolging mogelijk te maken.