d'Ancona: financiele steun voor omroepplan

DEN HAAG, 15 jan. - Minister d'Ancona (WVC) is bereid 150 tot 200 miljoen gulden uit de omroepreserves te halen en te investeren in het publieke omroepbestel. Een voorwaarde is dat de omroepen met een uitgewerkt meerjarenplan komen waarmee ze kunnen concurreren met commerciele televisie.

De minister zei dat vanochtend in het programma Avro's Radiojournaal. Begin november zei d'Ancona bij de opening van het nieuwe Vara-gebouw dat zij uit de omroepreserves hetzelfde bedrag wil halen als het bedrag dat de omroepen uit eigen middelen in het nieuwe plan stoppen.

De omroepen legden vorige week de basis voor een meerjarenplan. Een week daarvoor kregen de omroepen van het bureau McKinsey het advies meer samen te werken. Volgens McKinsey zou alleen samenwerking het publieke bestel kunnen redden. De omroepvoorzitters zetten daartoe vorige week de eerste stap door afspraken te maken over een nieuwe zenderindeling.

Minister d'Ancona zei vanochtend dat zij er de voorkeur aan geeft de omroepen vooraf geld te geven voor uitvoering van een meerjarenplan, in plaats van “achteraf gaten te dichten”. Volgens d'Ancona is het een goede zaak “geld te investeren in datgene wat we allemaal willen: het floreren van het publiek bestel”. De omroepreserve, ongeveer 330 miljoen gulden, wordt beheerd door het Commissariaat voor de Media. Alleen de minister mag geld uit die pot halen.