Beurs is voorbereid op vijandelijkheden Golf

AMSTERDAM, 15 JAN. “Ik heb het gevoel dat het in Bagdad nog veiliger is dan hier.” Uit het groepje handelaren op de beursvloer van het Damrak dat een plakkaat met veiligheids- en ontruimingsadviezen bestudeert, klinkt een daverend lachsalvo. Aan de andere kant van de ruimte wordt een opgeblazen broodzakje galmend tot ontploffing gebracht en volgen enige rake imitaties van een luchtalarm.

Tijd voor grapjes had men vanochtend genoeg, want zelfs het gebruikelijke concert van telefoonpiepjes op de beursvloer bleef uit. “Stilte voor de storm”, aldus een hoekman.

De Amsterdamse beurs heeft zich de afgelopen dagen al voorbereid op een gewapend conflict in de Golf. “Iedereen is er klaar voor”, zegt een handelaar berustend. Niet alleen heeft de professionele handel haar uitstaande risico's tot een minimum beperkt, ook het publiek bleef vanochtend weg. Daarnaast waren de meeste koersen gisteren al twee tot drie procent in waarde gedaald onder invloed van de ontwikkelingen in de Golf en de onrust in de Baltische republieken.

Ook het beursbestuur laat niets aan het toeval over. Er ligt een aantal scenario's in de kast voor het geval de oorlog uitbreekt of de beurs het doelwit wordt van een terroristische aanslag. De beurs wil hierover liever niet meer kwijt dan dat een en ander is gericht op “het ordelijk laten lopen van de handel”. Maar in beurskringen wordt er van uitgegaan dat hier een aantal handelsmaatregelen betreft. Bovendien wordt de beurs zichtbaar scherper bewaakt door veiligheidsbeambten en is er sprake van een speciaal team - “de leden zijn herkenbaar aan de rode band om de arm” - dat in geval van nood een snelle ontruiming van het beursgebouw moet begeleiden.

Op de vloer heerst onzekerheid over de afloop van de Golf-crisis, maar als er gevochten moet worden dan prefereren de handelaren een Blitzkrieg boven een zich voortslepend conflict. “Als de oorlog langer dan twee weken duurt is het een ramp voor de beurs”, aldus een commissionair. De handel in aandelen is het afgelopen jaar al zeer bedroevend geweest en het schrikbeeld is dan ook dat ook dat de dunne inkomensstroom van de handelaren bij langdurige onzekerheid geheel opdroogt.

Zodra de oorlog uitbreekt - zo is de verwachting - zullen de koersen nog wel een tik krijgen. Maar daar tegenover staat de hoop dat institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars die al maandenlang hun geld oppotten van het moment gebruik zullen maken om hun aandelenportefeuille tegen een prikje uit te breiden. Voorlopig is voorzichtig afwachten het devies. “Alle professionals gaan met kleine posities de nacht in”, aldus een hoekman.