Aleksandr Bessmertnich; Beroepsdiplomaat

Met zijn keuze voor Aleksandr Bessmertnich heeft president Gorbatsjov de indruk willen wekken dat de buitenlandse politiek van zijn land los van het binnenlandse beleid op de oude voet moet worden voortgezet. Want de 57-jarige Bessmertnich geldt in Moskou als een aanhangers van de koers waarmee de scheidende minister Edoeard Sjevardnadze in het Westen zoveel succes heeft geoogst.

Bessmertnich was, tot zijn benoeming vandaag, ambassadeur in de Verenigde Staten. Zijn hele loopbaan heeft zich tot op heden voltrokken langs diplomatieke lijnen. Bessmertnich studeerde eerst rechten in Moskou - dezelfde studie die de bijna twee jaar oudere Gorbatsjov aan dezelfde universiteit ook heeft gevolgd - en doorliep vanaf 1957 het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen dat opleidt voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij ging na voltooiing van zijn studie ook werken op het ministerie van Andrej Gromyko. Later verhuisde hij naar het secretariaat van de Verenigde Naties en vervolgens naar de Sovjet-ambassade in Washington. In mei vorig jaar werd hij buitengewoon gevolmachtigd ambassadeur in de Verenigde Staten, een maand later werd hij in Moskou bovendien in het Centraal Comite van de Partij gekozen.

In zijn toespraakje tot het parlement vanmorgen legde president Gorbatsjov de nadruk op continuiteit in het buitenlandse beleid. Volgens het staatshoofd is er geen reden te veronderstellen dat alles met het vertrek van Sjevardnadze zal veranderen. Het buitenlands beleid is niet het werk van een man, aldus Gorbatsjov. Maar toch heeft de president zijn minister Sjevardnadze niet willen bewegen aan te blijven. “Ik heb besloten geen gebruik te maken van mijn bevoegdheden en er bij hem op aan te dringen zijn werk voort te zetten”, zei het staatshoofd over de vertrekkende minister van buitenlandse over wie de woordvoerder van Gorbatsjov drie weken geleden nog zei dat hij in de politiek zou blijven omdat de president zich niet zomaar van zijn politieke vrienden liet scheiden.

Bessmertnich is, zo verklaarde Gorbatsjov, een “mens met een brede blik, een hoge cultuur en bescheiden”. “Een grote prof”, aldus Gorbatsjov. Maar daar bleef het vooralsnog bij.