Verdeeld Congres machtigt Bush tot gebruik van geweld

WASHINGTON, 14 jan. - Het Amerikaanse Congres heeft president George Bush zaterdag na een lang en emotioneel debat van drie dagen gemachtigd om geweld te gebruiken tegen Irak, als dat land op 15 januari Koeweit nog niet heeft ontruimd. De Senaat stemde met 52 tegen 47 stemmen en het Huis van Afgevaardigden met 250 tegen 183 stemmen voor resoluties van deze strekking.

Het was voor het eerst sinds de zogeheten resolutie over de Golf van Tonkin uit 1964 dat het Congres vooraf toestemming gaf voor het gebruik van geweld.

Bush toonde zich ondanks de verdeeldheid van het Congres tevreden met de uitslag van de stemming. “Deze daad van het Congres laat op niet mis te verstane wijze zien dat de Verenigde Staten vastberaden achter de internationale eis tot een volledige en onvoorwaardelijke terugtrekking door Irak uit Koeweit staan. Deze duidelijke uitlating van het Congres vormt de laatste goede kans op vrede”, aldus Bush.

In reactie op een toespraak van de Iraakse leider Saddam Hussein dat Irak in Koeweit zou blijven, zei Bush gisteren: “Dat verbaast me niets, maar ze maken een geweldige fout”.