Thuisclub krijgt schuld voetbalramp in Orkney

JOHANNESBURG, 14 jan. - Volgens de dienstdoende politiechef Mostert is de thuisclub, Kaizer Chiefs, schuldig aan de voetbalramp die zich gisteren in Orkney in Zuid-Afrika voltrok en het leven van zeker veertig toeschouwers kostte. Vijftig supporters raakten ernstig gewond. “Supportersgroepen worden normaal in gescheiden vakken ondergebracht. Nu zaten ze in een vak”, verklaarde Mostert. Volgens de officiele cijfers waren er 20.000 mensen in het stadion in Orkney aanwezig. Ooggetuigen spraken echter van veel hogere aantallen.

Een door de scheidsrechter op dubieuze gronden toegekend doelpunt voor de Chiefs in hun vriendschappelijke wedstrijd tegen Orlando Pirates was voor de aanhangers van beide clubs aanleiding om elkaar aan te vallen. Er werd met flessen en stoelen gegooid en verscheidene supporters gebruikten messen. Vele fans sloegen op de vlucht naar de uitgang die echter gesloten bleek. De meeste slachtoffers werden doodgedrukt. Dat zorgde voor een enorme paniek. De massa was niet meer kalm te krijgen. De ramp toont grote gelijkenis met de tragedie van Hillsborough in Sheffield. Daar vielen voor het begin van de bekerwedstrijd tussen Liverpool en Arsenal 95 doden door een soortgelijke oorzaak.

Ook in Griekenland vonden er gisteren ongeregeldheden op het voetbalveld plaats. Bij de derby tussen AEK en Olympiakos in Athene zorgden beide supportersgroepen voor grote problemen. Daarbij kwam een toeschouwer om het leven. Hij werd door een vuurpijl in zijn buik geraakt. Op weg naar het ziekenhuis overleed de man. De wedstrijd werd vijf minuten voor het einde gestaakt. Supporters hadden stoelen op het veld gegooid. Buiten het stadion leefden de vandalen zich na afloop uit op auto's en bussen.