Tennissers succesvol in Melbourne

MELBOURNE, 14 jan. - De eerste dag van de strijd om de open Australische tenniskampioenschappen in Melbourne - het eerste Grand-Slamtoernooi van het jaar - heeft een aantal opmerkelijke successen opgeleverd voor de Nederlandse mannen. Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh bereikten allen de tweede ronde. Voor de vrouwen was de start van het toernooi desastreus. Brenda Schultz, Manon Bollegraf en Ingelise Driehuis verloren en kunnen zich verder gaan richten op de dubbelspelen.

De loting voor de eerste ronde had voor de Nederlandse mannen eigenlijk een redelijk gunstig resultaat. Op de openingsdag werd die stelling door de afvaardiging bewezen. Paul Haarhuis, de tweede Nederlander op de wereldranglijst, had tegen Javier Sanchez, de minder aansprekende broer van Emilio, een slechte start. Met 6-1 veroverde de Spanjaard de eerste reeks. Haarhuis kwam daarna sterk terug en had alleen in de vierde set nog problemen: 7-6. De Nederlander won in vier sets (2-6, 6-1, 6-2, 6-3)

Het optreden van Richard Krajcek in Australie blijft positief verrassen. Nadat hij vorige week in Sydney al de Zuidafrikaan Christo van Rensburg en de Zwitser Marc Rosset had verslagen, moest vandaag ook de jonge Fransman Fabrice Santoro er in vier sets (2-6, 6-1, 6-2, 6-3) aan geloven. Krajicek: “Spelers van de tophonderd praten ineens tegen me. Leuk dat ze me beginnen te kennen. Nog leuker is, dat ik merk dat ze een beetje bang voor me zijn. Vooral voor mijn service.”

De opslag van 1, 94 meter lange Hagenaar zorgde ook voor het breekpunt in de partij. Aanvankelijk had de jonge Fransman het beste van het spel, maar een vroege doorbraak in de tweede set veranderde dat beeld van de wedstrijd. De service van Krajicek werd scherper, die van Santoro zwakker. Het zou heel snel afgelopen zijn geweest, als niet op wedstrijdpunt de scheidsrechter had ingegrepen.

Op zijn commando zag Krajicek zich een ace door de neus gebeurd. “De man had de hele partij niet ingegrepen, dan doe je zoiets op matchpoint ook niet”, mopperde Krajicek. Het scheelde niet veel of het scheidsrechterlijk ingrijpen had nog andere gevolgen. Bij de volgende slagenwisseling verstapte de Hagenaar zich. Het bleek gelukkig niet ernstig en in de volgende opslagbeurt serveerde hij de partij uit. In de tweede ronde treedt hij aan tegen de Tsjechoslowaak Peter Korda.

Ook Jacco Eltingh begint zich stees meer te bewijzen in het prof-circuit. In Robbie Weiss had hij geen opzienbarende opponent geloot, maar de Amerikaan zorgt zo nu en dan wel voor verrassingen. Tegen de Brabander slaagde Weiss daar alleen in de eerste set in. Daarna beheerste Eltingh het spel en de wedstrijd.

Voor de Nederlandse vrouwen was er na drie partijen slechts de winst van een set. Ingelise Driehuis, kwalitatief de minste van de drie, ging tegen de Amerikaanse Andrea Leand pas met 6-8 in de derde reeks tenonder.

Schultz en Bollegraf, de Nederlandse vaandeldragers, kwamen bij lange na niet toe aan zo'n score. Schultz was tegen Katerina Maleeva, de sterkste van de drie zusjes, volslagen kansloos, nieuwe trainer en hoop ten spijt. Vier games kreeg de Nederlandse van de als vijfde geplaatste Bulgaarse.

Bollegraf had een op papier veel minder sterke tegenstandster in de Amerikaanse Shaun Stafford. De kans de tweede ronde te bereiken liet de Ermelose echter liggen. Met twee keer 4-6 ging zij tenonder. (ANP)