Syrie: Israel moet niet reageren op aanval Irak

DAMASCUS-KAIRO, 14 jan. - De Syrische minister van buitenlandse zaken, Farouq al-Shara, heeft zaterdag gezegd dat Israel niet moet reageren indien het wordt aangevallen door Irak.

“In dit geval is het (een Iraakse aanval op Israel) slechts bedoeld om de kaarten opnieuw te schudden en daarom moet Israel niet intervenieren”, zo zei al-Shara tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Amerikaanse ambtgenoot James Baker, die dit weekeinde verschillende hoofdsteden in het Midden-Oosten bezocht voor overleg over de Golfcrisis.

De Syrische radio maakte zaterdag een brief openbaar die president Hafez al-Assad aan de Iraakse leider Saddam Hussein had geschreven. Assad roept zijn “dierbare broeder” daarin op om zich uit Koeweit terug te trekken, omdat hem anders een verwoestende oorlog boven het hoofd hangt die de hele Arabische wereld zeer zou schaden. Assad en Saddam zijn al jaren gezworen vijanden.

Niet bekend

Baker, die zaterdag bij een bezoek aan de basis Incirlik vertraging opliep wegens mist, begon zondag onmiddellijk na aankomst op het vliegveld in Ankara overleg met zijn Turkse collega, Ahmet Kurtcebe Alptemocin. Al in de auto op weg naar de stad begonnen zij met de besprekingen. Na overleg met de Turkse president, Turgut Ozal, vertrok Baker naar Londen, waar hij een korte laatste ontmoeting met de Britse premier, John Major, had alvorens terug te keren naar Washington.

Aan het einde van zijn rondreis, die hem eerder ook naar Geneve, Saoedi-Arabie en Egypte voerde, stelde Baker dat hij tevreden was over de bereidheid van alle bondgenoten voor “elke eventualiteit”.

Jemen, dat tot nu toe gold als een van de weinige bondgenoten van Irak in het Midden-Oosten, heeft zaterdag bij monde van minister van buitenlandse zaken Abdul Karim al-Irayani Saddam aangespoord tot het verlaten van Koeweit. De minister bracht onverwachts een bezoek aan Kairo, dat werd gezien als een teken dat Jemen meer toenadering zoekt tot de anti-Iraakse coalitie. (AP, Reuter, AFP)