Plan: vrije zender richten op Litouwen

LEEUWARDEN, 14 jan. - Aan de grens tussen Polen en Litouwen moet een radiozender komen die de inwoners van Litouwen voorziet van ongecensureerd nieuws.

Dat vindt het Nederlandse actiecomite Radio Vrij Litouwen, dat dezer dagen is opgericht. Voor apparatuur en mankracht denkt het comite voorlopig aan honderdduizend gulden genoeg te hebben. Volgens een van de initiatiefnemers, E. Rijnart, kan de zender binnen een week de lucht in. Vandaag praten Rijnart en mede-oprichter M. Ooms met de Poolse ambassadeur over de zender. Het nieuws dat via Radio Vrij Litouwen in de Litouwse taal moet worden uitgezonden, moet van bronnen uit Litouwen komen, zegt Rijnart. Het is niet eenvoudig dat nieuws het land uit te krijgen, omdat de telefoonlijnen geblokkeerd zijn. Als het via de telefoon niet lukt, denken de initiatiefnemers aan postduiven of smokkelroutes.