Patriot-squadrons gelaten naar Turkije

STOLZENAU, 14 jan. - Om kwart over twaalf 's middags afgelopen vrijdag was een deel van de militairen van de vijfde groep geleide-wapens van de Koninklijke Luchtmacht verzameld in de crew room, een van de in schutkleuren uitgevoerde barakken in het zacht glooiende landschap even buiten Stolzenau an der Weser. De majoor vertelde dat ze naar Turkije moesten. “Toen was het even stil”, zegt eerste luitenant Patrick van Tent. “Dat moet je voor jezelf verwerken. De vragen komen later pas.”

Aan het eind van de middag dronk hij een biertje in de mess en zag hij zijn commandant bij RTL4 in het journaal. “Ik ben naar huis gegaan om mijn verloofde op te vangen. Vrijdagavond was een feest gepland, een Sylvesterparty. Het werd nu meer een solidariteitsparty. Het was wel gezellig, maar de stemming was rustig en stil.”

De volgende ochtend kregen de manschappen nadere details over het gebied waar ze heen zouden gaan, wat ze zoal moesten meenemen en wat er voor de familie zou worden geregeld. En toen gingen ze aan het werk. In twee dagen moesten negentig voertuigen - samen 1500 ton - en 177 militairen worden gereedgemaakt voor vertrek. Een kleine verkenningsploeg was al naar Turkije.

“We gaan niet juichend, maar we doen het omdat we dit pak nu eenmaal aan hebben”, karakteriseert majoor P. Oppers de stemming. De Patriot-squadrons zijn gewend aan snelle verplaatsingen. Dat oefenen ze voortdurend. Maar ze zijn niet, zoals de marine, gewend maanden van huis te zijn. De meeste militairen wonen met vrouw en kinderen in een van de Nederlandse Siedlungen in het zesduizend inwoners tellende dorpje. Daarom is onmiddellijk een informatiecentrum ingericht, dat 24 uur per dag open is om vragen van de aanhang te beantwoorden.

Veel is onzeker over de trip naar Turkije. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe het materieel zal worden vervoerd. Met de grote Galaxy C5 transportvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht is het twaalf tot vijftien keer vliegen en het is de vraag of de Amerikanen die transportcapaciteit nu kunnen missen. Het alternatief is het materieel vanaf Bremen te verschepen. De 176 mannen en 1 vrouw kunnen dan nog anderhalve week in Stolzenau blijven. Ook over de huisvesting in Turkije is nog niets duidelijk. Mogelijk zal men op de hoogvlakte in tenten moeten bivakkeren, terwijl buiten de temperatuur tot twintig graden onder nul kan zakken.

Ongeveer de helft van de mensen die meegaan is nodig om de Patriots te bedienen. Men zal daar net als nu in Duitsland 24 uur per dag paraat zijn, twaalf uur op, twaalf uur af. Om de eigen eenheid te beschermen gaan er enige Stinger-teams mee. Stingers zijn vanaf de schouder af te vuren raketten, waarmee bijvoorbeeld laag vliegende vliegtuigen kunnen worden neergehaald. Voorts gaat personeel mee voor bewaking, gezondheidszorg, sport en welzijnszorg.

Voor luitenant Van Tent zal het wellicht de eerste keer worden dat hij daadwerkelijk een Patriotraket kan afvuren. Hij heeft er nog nooit een de lucht in zien gaan. Een deel van het squadron wel: die kregen in 1988 de gelegenheid om in Texas twee keer op een doel te schieten. Het was twee keer raak, getuige een herinneringsschild in de crew room. Maar dat was een 'fun trip', zegt majoor Oppers. Tegen echte vijanden is het systeem nog nooit gebruikt.

    • Dick van Eijk