Parlement Irak steunt politiek Saddam Hussein

BAGDAD, 14 jan. - De Iraakse Nationale Assemblee heeft vanochtend eenstemmig de politiek van president Saddam Hussein inzake Koeweit ondersteund.

Saddam zelf, die gisteren militaire commandanten ontmoette, had tevoren herhaald dat Koeweit onderdeel van Irak vormt.

Afgevaardigden stonden op en schreeuwden: “Met ons bloed, onze ziel, zijn we bereid ons op te offeren voor Saddam”. In hun resolutie werd geen melding gemaakt van een oorlogsverklaring, en een parlementarier zei dat “we de president hebben gemachtigd om elke actie te nemen die hij noodzakelijk acht om de gesel van de oorlog af te wenden”. Maar parlementsvoorzitter Saadi Mahdi Saleh verklaarde: “Dit is een historische confrontatie. Uw standvastig Irak, geleid door president Saddam Hussein, heeft besloten te vechten”. “We verklaren hier en nu dat we bereid zijn alles op te offeren voor de zaak van Palestina. Palestina moet worden bevrijd en de rechten van de Palestijnen moeten worden hersteld.” Saleh had de afgevaardigden voor de stemming gevraagd volledige trouw te zweren aan Saddam, die hij de “Ridder van de Arabische Natie” noemde.

De resolutie kwam twee dagen nadat beide huizen van het Amerikaanse Congres president Bush hadden gemachtigd geweld te gebruiken om het Iraakse leger uit Koeweit te verdrijven. De stemming volgde verder op het bezoek van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties aan Bagdad.

Saddam zelf deed in een televisie-uitzending voor zonsopgang een beroep op de Irakezen zich dood te vechten om Koeweit vast te houden. “Koeweit is van u geworden, en u zal mogelijk moeten vechten Koeweit is een symbool geworden voor de hele Arabische natie”, zei hij.

Tegenover Iraakse journalisten zei Saddam dat Washington de sleutel naar vrede in handen heeft. “Als ze oorlog willen, kan geen andere macht dat voorkomen Een initiatief op het laatste moment is aan de Amerikanen, omdat zij degenen zijn die de oorlogsleus aanheffen.” (Reuter, AP)