Pakistan wil stroomtekort met kerncentrales opvangen

ISLAMABAD, 14 JAN. Pakistan wil twee kerncentrales, van 300 en 900 megawatt, bouwen om zijn tekort aan elektriciteit op te vangen. Voor de onderhandelingen met China en Frankrijk die projecten voor nucleaire samenwerking hebben toegezegd, wordt 1991 van groot belang.

Dit zei Munir Ahmed Khan, voorzitter van de Pakistaanse commissie voor kernenergie gisteren. Pakistan heeft momenteel een tekort aan elektrisch vermogen van 800 megawatt. Storingen in de stroomvoorziening die worden veroorzaakt door verouderde elektrische centrales zorgen jaarlijks voor een verlies van 500 miljoen dollar en vertragen de economie, aldus Khan.

Pakistan heeft de wetenschappelijke kennis voor de bouw van kerncentrales in huis, maar is voor de fabrikage van grote onderdelen afhankelijk van buitenlandse hulp, zei Khan. Bovendien is samenwerking tussen de overheid en particuliere bedrijven nodig om de benodigde grote investeringen te regelen.

China en Frankrijk hebben de vorige premier, Benazir Bhutto, hulp op nucleair gebied toegezegd tijdens bezoeken aan Islamabad van de Chinese premier Li Peng eind 1989 en van president Mitterrand begin 1990. De Verenigde Staten hebben in oktober vorig jaar, nadat premier Bhutto was afgezet, de militaire samenwerking met Pakistan bevroren. Verdere economische hulp werd door Washington geweigerd omdat de Verenigde Staten Pakistan ervan verdenken hun kennis op nucleair gebied te misbruiken voor militaire doeleinden. (AFP)