Oorlog

De dreigende oorlogssituatie in het Golfgebied heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de Europese titelstrijd schaatsen in Sarajevo.

De Internationale Schaatsunie (ISU) wil het toernooi voor mannen en vrouwen pas afgelasten als de veiligheid van de betrokkenen nadrukkelijk in het geding blijkt te zijn. “We zullen het toernooi niet meteen bij het uitbreken van de eerste gevechten schrappen”, aldus Beat Hasler, secretaris van de ISU. “Maar als de oorlog zich buiten het Golfgebied begeeft, kunnen we het toernooi niet laten doorgaan. Dat zou waanzin zijn.”

Van de Nederlandse deelnemers aan het EK zegt Yvonne van Gennip absoluut geen zin te hebben om te rijden als er een oorlog uitbreekt. “Het heeft voor mij geen zin om mee te doen als er in de Golf mensen de dood vinden.” “Als de wereld in brand staat, is het belachelijk om je druk te maken over drietiende van een seconde”, aldus mannencoach Ab Krook. “Maar als het EK ondanks een oorlog gewoon doorgaat, zal ik aanwezig zijn. Het is en blijft mijn vak.”