Onderzoek RKC

De voetbalclub RKC in Waalwijk wordt verdacht van een omvangrijke fraude.

Vandaag zijn op veertien plaatsen huiszoekingen verricht. Niemand is nog gearresteerd. De eredivisieclub wordt er van verdacht dat tussen juli 1984 en juni 1990 de kassadministratie en de loonadministratie zijn vervalst. Sponsorgelden, transferbedragen en recettes zouden onvoldoende of helemaal niet zijn geboekt. Ook zouden onder andere trainers en spelers zwart zijn betaald. Daarnaast zou de voetbalclub valse opgaven hebben gedaan voor de omzetbelasting en de loonbelasting. “De omvang van de fraude staat nog niet vast”, verklaarde mr. Regelink, persofficier van justie in Den Bosch.

De verdenking is aan het licht gekomen tijdens een strafrechtelijk onderzoek tegen het bedrijf Altena Systeembouw bv. Daaruit bleek dat er een zwarte geldstroom bestond tussen dit bedrijf en RKC. Het onderzoek tegen het bedrijf is inmiddels afgesloten. Eind vorig jaar is in verband daarmee een groot aantal verdachten veroordeeld tot straffen varierend van dienstverlening tot vier jaar gevangenisstraf. De huiszoekingen vonden vandaag plaats bij de club zelf, een aantal vroegere en huidige bestuursleden, de manager, de trainer en vier banken. “Het onderzoek, dat vermoedelijk enkele maanden zal duren moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor de fraude”, zei Regelink.