Nieuwe dimensie EC-voetbal

De perschef van de Europese Voetbal Unie (UEFA), Rothenbuhler, noemt het op dit moment niet meer dan een idee dat is ontsproten aan het brein van enkele commissieleden. Wel benadrukt hij het serieuze karakter van het plan dat op 22 maart tijdens de algemene vergadering van de UEFA grote kans van slagen maakt en een nieuwe dimensie kan toevoegen aan de nu al 36-jarige succesformule van het Europa-Cupvoetbal.

Onder druk van een aantal Europese topclubs en hun nationale bonden is de UEFA van plan om met ingang van het komende seizoen de Europa Cup I (landskampioenen) vanaf de kwartfinales te laten spelen in twee poules van vier clubs. De twee poule-winnaars spelen vervolgens de finale. Het plan is niet alleen een gouden greep de enigszins gedateerde formule van het internationale clubvoetbal nieuw leven in te blazen. Maar het idee komt bovendien rechtstreeks tegemoet aan de wensen van een aantal Europese topclubs, waarvan PSV, Bayern Munchen, Real Madrid, Juventus, AC Milan etc., al herhaaldelijk vergeefs op het kantoor bij de UEFA in Bern heeft aangeklopt om te pleiten voor een Europese competitie voor een select aantal profclubs.

De nieuwe formule is veel eerlijker en reeler, aangezien aan het landskampioenschap een exclusief label komt te hangen. De tweestrijd Ajax-PSV wordt daardoor spannender dan ooit. Aangezien de club die twee rondjes Europa Cup overleeft automatisch deel uitmaakt van het poule-systeem. Zeer aantrekkelijk voor de sponsors - die verzekerd zijn dat hun naam via de televisie door heel Europa wordt uitgedragen - maar ook voor de clubs. Iedere deelnemer is in het poule-systeem tenslotte verzekerd van drie thuiswedstrijden met een miljoenenrecette. Tevens houdt een slechte dag in de Europa Cup met het nieuwe systeem niet automatisch in dat je als club bent uitgeschakeld van verder sportief spektakel en exclusieve inkomsten.

Zelfs de data vormen op de overladen voetbalagenda geen probleem. De eerste wedstrijden zouden kunnen worden gespeeld op 20 november en 11 december. Dagen waarop in de UEFA Cup een tussenronde wordt afgewerkt. De tweede- en derde poulewedstrijd kunnen worden gespeeld op de data die nu worden benut voor de kwart- en halve finales. Weinig belemmeringen lijken derhalve het nieuwe plan nog in de weg te staan.

    • Marc Serné