Niets kan muzikale pret Persons bederven

Concert: The Persons bestaande uit Michael Moore (rieten), Danny Petrow en Franky Douglas (gitaar), James Royer (basgitaar), Ernst Reijseger (cello) en Michael Vatcher (slagwerken). Gehoord: 12-1 BIMhuis, Amsterdam. Verder te horen: 17-1 O'42, Nijmegen, 20-1 Grand Theater, Groningen. Een deel van het Nijmeegse concert wordt rechtstreeks uitgezonden in het VPRO-programma Downbeat op Radio 4.

De cd van The Persons die in 1989 uitkwam bij Dossier Records in Berlijn kreeg de naam World Surf Music. Een zeer toepasselijke titel, want deze Amerikanen, Antillianen en Nederlanders putten uit zeer veel bronnen en geven hun mixture iets heel zonnigs en lichtvoetigs mee. Een enkele keer moet de luisteraar door een heftige branding of krijgt hij onverwacht een hoge golf over zich heen, maar de meeste tijd is de stemming rustig en bedaard, soms bij het feeerieke af.

Bij hun optreden dit weekend in het BIMhuis was de dynamiek groter dan op de plaat. Dat lag misschien aan wijzigingen in de bezetting. Met name gast-gitarist Franky Douglas slaagde erin het toch al gevarieerde klankbeeld nog aanmerkelijk te verlevendigen. Een deel van het repertoire is illustratief van karakter. Ben Gong Long en Surfing in Bali verwijzen uiteraard naar het Oosten, Dalmation en Franz lijken geknipt voor een ballet of stomme film.

Opvallend bij The Persons is het fraaie evenwicht tussen het collectieve en het individuele. Het repertoire en de arrangementen zitten zo listig in elkaar dat noch oeverloos egotrippen, noch kadaverdiscipline de muzikale pret kunnen bederven. En als de balans eens even doorslaat, dan gebeurt dat ook radicaal. In de polka The Length of 8th gaat de hele band op zijn Pools heftig op en neer. In het uitgerekte Red Dog mag iedereen op zijn Amerikaans minuten lang flink uitfreaken.

Blijft de vraag waar de muziek van The Persons moet worden 'opgeborgen'. Jazz, rock of rock-jazz is het niet omdat de streng-motorische beat van die genres ontbreekt. De begrippen 'fusion' en 'cross-over' zijn nietszeggend en van de omschrijving 'world music' wordt ook al niemand wijzer. Opbergen bij de andere Persons met een p dus maar, er zit niets anders op.

    • Frans van Leeuwen