Navo overweegt sturen van eskader

DEN HAAG, 14 jan. - De NAVO overweegt het permanente Atlantische eskader van zes oorlogsschepen naar het oosten van de Middellandse Zee te sturen. Volgens een woordvoerder van de marinevoorlichtingsdienst is een definitieve beslissing nog niet gevallen.

Van het eskader maakt de Nederlandse mijnenjager Zierikzee deel uit. Het schip bleef dit weekeinde in Den Helder om nieuwe instructies af te wachten. Aan de bemanning werd meegedeeld dat het oefenterrein mogelijk wordt verlegd en zij mogelijk langer van huis zal zijn.

In het Atlantische eskader oefenen marineschepen van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Belgie en Nederland gezamenlijk. Ook de marines van Noorwegen en Denemarken nemen soms aan de oefeningen deel. Het is volgens de Marine onwaarschijnlijk dat het eskader een opdracht zou krijgen in de Golf-regio. In het verleden heeft dit permanente Atlantische eskader ook in de Middellandse Zee geoefend.

De Luchtmacht heeft twee man naar Stolzenau gestuurd voor het opruimen van explosieven. Zij zullen samen met de twee Patriot-eenheden naar Oost-Turkije vertrekken waar de luchtdoelraketten worden opgesteld. Wanneer de eenheden vertrekken is nog niet zeker. Dat hangt af van de beschikbaarheid van transportcapaciteit voor de 1.500 ton materieel. De luchtmacht hoopt dit met twaalf tot vijftien Galaxy C5 transportvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht over te vliegen, maar als de Amerikanen die zelf nodig hebben zullen de voertuigen een dezer dagen per schip vertrekken, waarschijnlijk uit Bremen. De reis over zee vergt twee weken. Een kleine verkenningsgroep bevindt zich al in Turkije om uit te zoeken waar de eenheden precies moeten worden gestationeerd. Ze vallen daar onder het bevel van de '6th allied tactical airforce' van de NAVO.