Museum Baker Street claimt het 'juiste' adres van Sherlock Holmes

LONDEN, 14 jan. - Arthur Conan Doyle, schepper van de wereldvermaarde speurder Sherlock Holmes, kan het probleem niet meer oplossen. De Britse posterijen staan derhalve voor een dilemma: aan wie behoort Holmes' adres, Baker Street 221b, in rechte toe? Aan de Abbey National Building Society, op de nummers 215 tot 229 of aan de uitbaters van een nieuw Holmes en Watson-museum dat op 239 is gevestigd, maar zich “221 Baker Street Ltd” noemt?

De discussie gaat academische proporties te buiten omdat tientallen mensen per week verkiezen hun problemen per brief voor te leggen aan de beroemde detective. De hypotheekbank Abbey National heeft al sinds de jaren dertig speciaal een werknemer in dienst, die niets anders doet dan die brieven beantwoorden. “Het geeft ons zo'n prettig gevoel”, zegt de huidige functionaris, de secretaresse Erica Harper tegen de Sunday Express van gisteren.

Nu eist het nieuwe museum het recht op om de brieven aan de detective te mogen beantwoorden. De marketing director van 221 Baker Street Ltd, John Aidiniantz, vindt de (standaard)brieven die Abbey National terugstuurt “slaapverwekkend”. “Als mensen een luchtkasteel bouwen is het onze taak dat tot leven te brengen.” Het museum wil volgens hem de gelegenheid hebben “individuele problemen individueel aan te pakken”.

Geheel volgens het ethos van particulier initiatief hebben de uitbaters van het museum vorig jaar een blauwe plaquette op nummer 239 aangebracht, die suggereert dat we hier met 221b te doen hebben. Dergelijke plaquettes brengt de gemeente aan op huizen van historische betekenis in heel Londen, maar in dit geval betreft het een vervalst exemplaar. Daar maakt Aidiniantz geen probleem van. Volgens hem kan 239 heel wel voor 221b doorgaan.

“In A Scandal in Bohemia is sprake van zeventien treden van de begane grond tot aan de werkkamer op de eerste verdieping”, zegt hij. “We hebben hier zeventien treden. En 221b was in feite een pension, waar Holmes en Watson kamers huurden van Mrs Hudson. Dit huis was ook een pension en het staat hier al sinds 1815.”

Erica Harper van Abbey National kan de museum-eigenaren wel schieten. Standaardbrieven? Hoe vaak schrijft ze niet een persoonlijk PS onderaan de antwoorden aan briefschrijvers, want sommige brieven zijn zo roerend dat haar de tranen in de ogen schieten. “Deze mensen schrijven aan Sherlock Holmes, niet aan iemand die een produkt te verkopen heeft.”

De Britse posterijen hullen zich in ambtelijke nietszeggendheid. “We zijn op de hoogte van het feit dat partijen een geschil hebben over de kwestie, maar we kunnen alleen bezorgen aan het adres dat op de enveloppe wordt aangegeven.” Dat antwoord lijkt te duiden op een voorlopige overwinning voor de Abbey National-bank.

    • Wenneke Savenije