Jeltsin komt Interfax te hulp

MOSKOU, 14 jan. - Het onafhankelijke persbureau Interfax in Moskou werkt weer. Het agentschap heeft na bemiddeling door Ruslands president, Boris Jeltsin, onderdak gevonden in een van de gebouwen van de Russische Federatie. De redactie kon weer aan het werk, een dag nadat Interfax vrijdagmiddag van zijn telefoonlijnen werd afgesneden door de staatsomroep die het persbureau huisvesting bood.

De staatsomroep zag er van af de bezittingen van Interfax in beslag te nemen, zoals de omroep voor het weekeinde nog had gedreigd. Het afbreken van de telefoonaansluitingen gebeurde vrijdagmiddag op last van voorzitter Leonid Kravtsjenko van het Staatscomite voor radio en televisie. Formeel omdat Interfax geen huurcontract had met de omroep, waar het zelf via een 'joint venture' indirect deel van uitmaakt, maar volgens hoofdredacteur Michail Komissar in feite omdat Kravtsjenko misnoegd was over de berichtgeving.

Interfax is een persagentschap dat vooral voor buitenlandse media werkt en veel sneller en accurater is dan het officiele persbureau TASS. Bovendien is het sinds begin dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan met een Baltisch persbureau, Baltfax, dat alleen over Estland, Letland en Litouwen bericht.