'Irak heeft veel mijnen gelegd in Golf-gebied'

MANAMA, 14 jan. - De commandant van de Amerikaanse marine in de Golf, admiraal William Fogerty, heeft zaterdag Irak ervan beschuldigd mijnen te hebben gelegd in de internationale wateren van het gebied. Inmiddels zijn al 17 mijnen door de internationale troepenmacht tot ontploffing gebracht.

Fogerty en andere Amerikaanse functionarissen menen dat Irak na de invasie van Koeweit op 2 augustus een groot aantal mijnen heeft geplaatst voor de kust van het emiraat; een deel daarvan zou tijdens zwaar weer zijn weggedreven en in internationale wateren terecht zijn gekomen. Een visser in Bahrein kreeg afgelopen weekeinde een mijn in zijn net, die niet ontplofte. Een mijn raakte enkele dagen geleden een Saoedische buitengaatse olie-installatie, maar de schade was gering.

Een woordvoerder van de Canadese marine bevestigde dat het niet gaat om mijnen die zijn overgebleven van de oorlog tussen Irak en Irak, tussen 1980 en 1988, maar dat het nieuwe projectielen betreft. In het Golf-gebied zijn meer dan 100 buitenlandse oorlogsschepen van 12 verschillende landen; daarbij zijn zeven mijnenvegers.

Iraanse olietankers hebben volgens het Iraanse persbureau IRNA de afgelopen vier dagen meer dan 200 mijnen waargenomen in de Golf, maar Westerse militaire deskundigen noemen dat getal “onrealistisch”. Iran, dat niet deelneemt aan de internationale troepenmacht tegen Irak, heeft voor deze week militaire oefeningen aangekondigd in de Golf. Teheran zegt dat de plannen “direct te maken hebben met de aanwezigheid van vreemde legers in de zuidelijke Perzische Golf”.

IRNA zei dat de mijnen een bedreiging vormen voor olie-installaties in de regio. Westerse militaire experts menen dat Irak in geval van een oorlog mogelijk zal proberen olie-installaties in de Golf te vernietigen. (AP, Reuter, UPI)