Gunda Kleemann

De Duitse schaatsvedette Gunda Kleemann heeft zich tijdens de wereldbekerwedstrijden in Davos kandidaat gesteld voor de Europese titel.

De tweevoudige kampioene, amper hersteld van een zware angina-aanval, reed als een van de weinigen met grote strijdlust. Kleemann werd eerste op de 1500 meter en tweede op de 1000 en 3000 meter. Ze lijkt op tijd hersteld voor het EK, komend weekeinde in Sarajevo.

De tien Nederlandse deelnemers moesten allen genoegen nemen met een bescheiden rol. Yvonne van Gennip reed een redelijke 1500 meter (vijfde in 2.14, 99), maar gaf op de 3000 meter liefst twintig seconden toe op winnares Warnicke. De zesde plaats van Sandra Voetelink op de sprint (42, 12) was een meevaller. Nederlands kampioene Jolanda Grimbergen viel in Davos ronduit tegen. Sandra Zwolle en Carla Zijlstra, de nummers twee en drie van het NK, konden hun uitverkiezing voor het EK niet waarmaken. Bondscoach Jan Wiebe Last: “Vlak voor het EK zijn de tijden niet zo belangrijk, ook al betreft het wedstrijden om de wereldbeker. Duidelijk is dat Van Gennip op Kleemann en Warnicke nog te kort komt. Een derde plaats lijkt me voor Yvonne in Sarajevo het hoogst haalbare.”

Bij de mannenwedstrijden in Davos werd er een kleine week voor Sarajevo verstoppertje gespeeld. Niemand wilde het achterste van zijn tong laten zien. De Nederlandse bondscoach Ab Krook trok zijn rijders, op EK-reserve Rintje Ritsma na, terug voor het laatste nummer, de 5.000 meter. Opvallend waren de matige tijden van wereldkampioen Koss. “Koss hield zich zichtbaar in”, sprak Krook. Van de Nederlanders reed Ben van der Burg de beste tijden, 2.01, 63 (1500 meter) en 4.20, 29 (3000 meter).