Groei Afrikaanse economie stabiel

ADDIS ABEBA, 14 JAN. De gemiddelde groei van de Afrikaanse economie heeft zich afgelopen jaar gestabiliseerd op drie procent. De olie-exporterende landen zagen hun economie groeien met 3, 5 procent, de olie-importerende landen moesten genoegen nemen met 2, 5 procent. Omdat de economische groei de bevolkingsgroei niet kon bijhouden, werd het continent voor het twaalfde achtereenvolgende jaar armer.

Dit heeft A. Adededi, hoofd van de Economische Commissie voor Afrika van de Verenigde Naties, verklaard tijdens de presentatie van de voorlopige schattingen over de economische gang van zaken van Afrika in 1990.

De zeven belangrijkste Afrikaanse olie-exporteurs ontvingen vorig jaar 10, 5 miljard dollar extra door de hogere olieprijzen.

Volgens de VN zijn de economische prestaties van het continent in 1990 voor het derde achtereenvolgende jaar verbeterd. De vooruitgang was bemoedigend bij de landbouw- en industriesectoren. Door de sterke stijging van de bevolkingsgroei ging het BNP per hoofd van de bevolking vorig jaar echter omlaag met 0, 2 procent.

Voor dit jaar verwacht Adededi een langzame verbetering. Het BNP zal naar schatting in 1991 tussen de 3, 3 en 3, 5 procent stijgen. Maar vooral de 29 landen op het werelddeel, die het minst ontwikkeld zijn, blijven erg kwetsbaar voor externe economische invloeden. Bedreigend zijn daarbij de Golfcrisis, een vertraging van de groei in de westerse wereld, de slechte vooruitzichten voor de grondstofprijzen en de steeds zwaardere schuldenlast. De schuldenlast is gestegen met 4, 7 procent gestegen tot 271, 9 miljard dollar. Van de Afrikaanse export moet ruim eenderde van de opbrengst worden besteed om de schulden af te betalen. (ANP)