Gorbatsjov wil Pavlov als premier

MOSKOU, 14 jan. - Valentin Pavlov, de minister van financien van de Sovjet-Unie, is vandaag door Sovjet-president Michail Gorbatsjov voorgedragen voor het premierschap van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov zei voor de Opperste Sovjet, het parlement, dat hij tot zijn voordracht is gekomen “na uitvoerige overdenking en op basis van brede overeensteming”.

Door de officiele voordracht lijkt Pavlov vrijwel zeker van het premierschap. Pavlov heette al langer de favoriete kandidaat van Gorbatsjov. Hij zal de huidige premier Ryzjkov opvolgen. Ryzjkov herstelt nog van een hartaanval vorige maand. Zijn vertrek was al onvermijdelijk na meningsverschillen over het te voeren economische beleid.

Het onafhankelijke en doorgaans goed ingelichte persbureau Interfax meldt vandaag dat Gorbatsjov ook een nieuwe minister van buitenlandse zaken op het oog heeft: Alexander Bessmertnych, de huidige Sovjet-ambassadeur in Washington. Hij zou Edoeard Sjevardnadze moeten opvolgen, die vorige maand zijn ontslag aanbood. Volgens Interfax stemt de Opperste Sovjet, het parlement, morgen of overmorgen over de kandidatuur van Bessmertnych.

Bessmertnych staat bekend als een aanhanger van de perestrojka en als een geestverwant van Sjevardnadze. Sovjet-functionarissen hebben erop gespeculeerd dat ook voor de opvolging van Sjevardnadze meer kandidaten worden voorgedragen. De kandidatuur van Bessmertnych kan op fel verzet stuiten van conservatieven in de Opperste Sovjet.

Pavlov is een 53-jarige econoom die sinds 1989 het Sovjet-ministerie van financien leidt. Gorbatsjov zei tegen de Opperste Sovjet dat Pavlov “is gezegend met diepgaande en fundamentele kennis van economie en financien”. Pavlov is door radicale hervormers bekritiseerd omdat hij zich niet hard genoeg zou hebben gemaakt voor een strikt financieel beleid. (AFP, Reuter)