Enquete: fors verlies PvdA bij verkiezingen

DEN HAAG, 14 jan. - Tien zetels verlies voor de PvdA, acht zetels winst voor D66 en vier zetels meer voor Groen Links. Dat zouden de uitslagen zijn als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer werden gehouden. Een enquete van het NIPO, uitgevoerd in opdracht van de AVRO, wijst dit uit.

Het CDA zou ten opzichte van de verkiezingen van 1989 een zetel winnen en de VDD zou er een verliezen. De Centrum Democraten zouden de ene zetel waarover zij beschikken waarschijnlijk verspelen. Deze conclusies zijn gebaseerd op de mening van ongeveer duizend Nederlanders die aan de enquete deelnamen.

De voortgezette teruggang van de PvdA brengt deze partij, met een aanhang van circa 25 procent, terug op het niveau van de jaren zestig. Volgens het NIPO verliezen de sociaal-democraten vooral onder jongeren, de lagere-inkomensgroepen, ambtenaren en kiezers in de Randstad.

D66 zou volgens de enquete met een score van 13, 2 procent net zo groot worden als de VVD, maar haalt niet meer het niveau van mei en juni vorig jaar, toen de partij nog op 15 procent uitkwam. Ook de winst van Groen Links, dat 6, 6 procent van de stemmen zou halen, is lager dan bij eerdere peilingen bleek.

Het NIPO-onderzoek heeft uitgewezen dat nog niet de helft (45 procent) van de PvdA-kiezers denkt dat het kabinet bij de komende bezuinigingen de juiste maatregelen treft. Van de aanhang van de PvdA verwacht 77 procent dat de lasten niet eerlijk zullen worden verdeeld. Van deze kiezers denkt 64 procent dat de laagste inkomens het zwaarst zullen worden getroffen.

Bij de aanhang van coalitiepartner CDA is het vertrouwen in de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet-Lubbers-Kok groter: 61 procent denkt dat de juiste beslissingen zullen worden genomen. Van alle kiezers samen verwacht overigens 64 procent dat bij de financiele ingrepen de lasten niet rechtvaardig zullen worden verdeeld. In het algemeen wordt niet verwacht dat de hoge-inkomensgroepen veel last van de bezuinigingen zullen hebben; slechts 11 procent denkt van wel. Onder die groepen zelf voorspelt 24 procent dat zij door de maatregelen zullen worden getroffen.