Damrak duikelt naar laagterecord sedert inval Irak

AMSTERDAM, 14 JAN. De schijnbaar onafwendbare oorlog in het Golfgebied en de brute repressie van het streven naar onafhankelijkheid in Litouwen, hebben bij veel beleggers de moed in de schoenen doen zinken. De koersen op het Damrak daalden vanmorgen tot het laagste niveau sedert de Iraakse invasie in Koeweit in augustus. Rond het middaguur noteerde de CBS-stemmingsindex op 75, 9.

AMSTERDAM De Nederlandse aandelenkoersen werden vanochtend bij de opening van de handel gemiddeld 1, 6 procent lager verhandeld en bleven ook daarna de dalende lijn volgen. De CBS-stemmingsindex gaf halverwege de morgen een daling van 2, 3 procent aan en stond op 75, 9. De verslechterende stemming is vooral te wijten aan de dreigende oorlog in het Midden-Oosten en aan de ongeregeldheden in Litouwen, waar het Russische leger bruut ingreep.

Vele aandelen verloren fors tijdens de ochtendhandel. Nedlloyd, in voorgaande dagen al geteisterd, werd zelfs 2, 50 gulden lager (min 6, 5 procent) verhandeld op 36, 20 gulden. In de financiele pers is het aangekondigde verlies over 1990 begroot op tenminste enkele tientallen miljoenen guldens. Hoogovens leverde maar liefst bijna vier gulden in (min 7 procent) en werd voor 39, 20 gulden van de hand gedaan. Het bestuur van deze staalproducent verlaagde de winstprognose onlangs, hetgeen bange verwachtingen teweeg bracht. Maar ook het defensieve aandeel Unilever deelde in de malaise en moest vanochtend 1, 50 gulden omlaag naar 144, 80 gulden. Ondanks een fors hogere olieprijs ( 5, 50 dollar per vat) was het opmerkelijk dat Koninklijke Olie vier dubbeltjes lager noteerde op 128, 60 gulden. Op de valutamarkt was de Amerikaanse dollar vast en noteerde vanmorgen tegen 1, 75 gulden.

NEW YORK Op Wall Street eindigden de aandelenkoersen vrijdag bij een lage omzet op een iets hoger niveau (plus 0, 1 procent) dan de dag ervoor. Het Dow Jones koersgemiddelde van 30 industrie-aandelen sloot op 2.501, 49.

Met de gespannen Golf-situatie die boven de markt hangt, blijft het overgrote deel van de beleggers voorzichtig. De kleine kans dat er op het laatste moment toch nog een vreedzame wending ontstaat is te gering om steun te bieden. Het overgrote deel van de beleggers beziet de ontwikkelingen in de Golf met pessimisme en laat zich niet verleiden tot aankopen.

TOKIO De aandelenbeurs van Tokio heeft zich op de eerste beursdag van deze week weer lusteloos gedragen. Beleggers en handelaren waren niet geneigd om zaken van enig belang te doen. Het ingrijpen van het Sovjetleger in de Baltische republiek Litouwen, waar de militairen met bruut geweld optraden tegen de voor afscheiding demonstrerende bevolking, heeft deze houding nog versterkt. Instabiliteit in de Sovjet-Unie is een additionele bron van zorg voor beleggers.

De Amerikaanse dollar trok wat aan en de obligatiekoersen daalden licht. Hierdoor liep het rendement op 10-jarige staatsleningen op naar 6, 9 procent.

De aandelenkoersen verloren in het eerste half uur van de beurshandel al 268 punten (ruim 1 procent). Daarna ontstond nog wat verdere lichte afbrokkeling. Aan het einde van de beursdag was het Nikkei-225-gemiddelde ongeveer 330 punten gedaald naar 22.911, 15. Ten opzichte van het slot van de voorgaande beursdag (vrijdag) is dit een daling van 1, 4 procent. De omzetten aan de Tokiose aandelenbeurs waren zeer laag met maar 90 miljoen verhandelde aandelen. Omdat de beurs op dinsdag dicht zal zijn wegens een nationale feestdag, zal de handel pas weer beginnen op woensdag.

LONDEN De Londense beurs begon vanochtend op over het algemeen lagere koersen dan het slot van vrijdag. Er was geen positief nieuws waaruit steun kon worden geput. Na de opening bleef afbrokkeling aanhouden, zodat het koersniveau na ongeveer een uur handel al weer verder was gedaald. Halverweg de morgen stond het FT-100-gemiddelde 12 punten lager op rond 2.094. Het aantal verhandelde aandelen bleef tijdens de ochtend zeer laag.

Een grote verliezer op de beurs was GrandMet, dat vanochtend 23 pence lager ex-dividend werd verhandeld op 647.

FRANKFURT De Duitse aandelen werden al direct bij het begin van de ochtend gemiddeld twee procent lager verhandeld dan eind vorige week. Deze forse correctie komt niet alleen door het aanscherpen van de Golf-crisis, maar ook door het brute optreden door het Sovjetleger in Litouwen.

Bij veel Duitse beleggers worden de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie met zorg bezien. Toch blijkt er weinig verkoopdruk te zijn hetgeen is af te leiden uit de beursomzetten die laag blijven.

PARIJS De Franse aandelenmarkt liet bij het begin van de handel al meteen een koersdaling van 2, 5 procent zien. Een kwartier na opening waren de koersen verder afgegleden en toonde de CAC-40-index een teruggang van bijna drie procent.

Het falen van het bezoek aan Irak van UN-secretaris Perez de Cuellar deed beleggers schrikken. Ook de mogelijkheid van een terugkeer van de harde communistische lijn in de Sovjet-Unie droeg niet bij tot een verbetering van de al sombere stemming. Desondanks bleef vanochtend het zakenvolume in Parijs beperkt.

BRUSSEL De Belgische aandelen lieten bij het begin van de beurshandel vanochtend lagere noteringen zien als gevolg van de minder gunstige afloop van het gesprek van secretaris-generaal de Cuellar in Irak, terwijl de recente ontwikkelingen in Litouwen niet leiden tot meer optimisme.

Petrofina werd vanochtend 130 frank lager verhandeld en verwisselde tegen 9.450 frank van eigenaar.