Burgerforum wordt partij

PRAAG, 14 jan. - Het Tsjechoslowaakse Burgerforum zal zich omvormen tot een officiele politieke partij. Dat heeft de democratische beweging die Tsjechoslowakije sinds de val van het communistische regime regeert, zaterdag met een ruime meerderheid van stemmen besloten op een congres in Praag.

Tot nu toe was Burgerforum een samenwerkingsverband waarvan de leden de meest uiteenlopende politieke voorkeuren hebben. Burgerforumvoorzitter Vaclav Klaus is gisteren gekozen tot voorzitter van de nieuwe partij. Volgens hem kan Burgerforum nu fungeren als “efficient politiek instrument” bij het doorvoeren van vergaande economische hervormingen. Klaus, de aanvoerder van de rechtervleugel van Burgerforum, is tevens minister van financien en een krachtig voorstander van de vrije markteconomie. (Reuter, UPI, AP)