Beveiliging van Schiphol verscherpt

ROTTERDAM, 14 jan. - Het kabinet heeft besloten de beveiliging van de luchthaven Schiphol “aanmerkelijk” te verscherpen. Dit in verband met de ontwikkelingen rond de crisis in het Golfgebied. Een woordvoerder van het ministerie van justitie heeft dit bevestigd.

De woordvoerder wilde niet ingaan op vragen over de omvang van de maatregelen. De beveiliging zal onder meer gelden voor de aankomst- en vertrekhal van Schiphol en de afhandelingsbalies. Vooral die van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen extra worden bewaakt.

Over veiligheidsmaatregelen elders in Nederland bij objecten die gevoelig kunnen zijn voor aanslagen, wilde de woordvoerder niets zeggen. De grote oliemaatschappijen en olie-opslagbedrijven hebben hun bewaking op de bedrijfsterreinen in Rotterdam en Vlissingen verscherpt. Ze houden nauw contact met de lokale politie en landelijke autoriteiten over de externe beveiliging tegen mogelijke terroristische aanslagen.

Vorige week werd al bekend dat er contact is met de Binnenlandse Veiligheidsdienst. De Rotterdamse politie liet weten de beveiliging van raffinaderijen tegen terroristische aanslagen niet aan te kunnen. Volgens het Landelijk Coordinatiecentrum bij het ministerie van binnenlandse zaken worden geen eenheden van het leger ingezet.