Beenhakker en bestuur Ajax zoeken compromis

Volgens Ajax-trainer Leo Beenhakker was Stefan Pettersson de enige Ajacied die tegen Sparta (0-0) wat druk uitoefende op het doel van Edward Metgod, maar de Zweed miste ook de meeste kansen. In de tweede helft zelfs een handvol. Beenhakker verklaarde het gelijkspel verder door te concluderen: “Te veel spelers bleven vandaag onder hun niveau. Dit was een incident. We hebben heel wat klasse in huis. Die moet je wel elke week weten te mobiliseren.” Bij Ajax maakten vooral Bergkamp en Winter een uitgebluste indruk.

Sparta beperkte zich op Spangen tot een sporadische counter. De aanvallers Dennis de Nooijer en Edwin Vurens verrichtten regelmatig hand en spandiensten in de verdediging. Met name De Nooijer kwam daardoor tekort in de duels met de herstelde Marciano Vink die Peter Larsson weer had verdrongen uit het elftal. Trainer Hans van Doorneveld: “Ik hoop dat we na deze wedstrijd weer wat agressiever gaan spelen. Het spel waar Sparta zo om bekend staat.”

ROTTERDAM, 14 jan. - Ajax mocht het gelijkspel in de inhaalwedstrijd tegen Sparta (0-0) aanmerken als een verliespunt. “Want”, zo stelde technisch directeur Leo Beenhakker, “de strijd om het landskampioenschap wordt niet beslist in de onderlinge confrontaties met PSV, maar in dit soort wedstrijden. Al moeten we hier ook weer niet te dramatisch over doen.” Het bestuur van Ajax heeft momenteel wel wat anders aan zijn hoofd dan lang bij de remise op Spangen stil te staan. De contractbesprekingen met Beenhakker naderen een beslissend stadium. Penningmeester Arie van Os heeft de afgelopen weken de voorwaarde bestudeerd die de toptrainer aan een nieuwe overeenkomst verbindt. De resultaten van dit 'huiswerk' komen morgenavond ter tafel in de bestuursvergadering. Beenhakker denkt aan weer een tweejarig contract, Ajax wil ook wel drie jaar met hem in zee.

Na de deceptie tegen het stug verdedigende Sparta, maakte Beenhakker in de catacomben van Het Kasteel nog eens duidelijk welke garantie hij concreet voor ogen heeft. Bij zijn aanstelling als technisch directeur van Ajax kreeg Beenhakker van het bestuur de opdracht om de Amsterdamse ploeg in vier jaar terug te brengen naar de Europese top. Beenhakker wilde zover nog niet vooruitkijken, ook gezien de financiele perikelen die Ajax boven het hoofd hingen. Hij deed wel de belofte dat zijn ploeg binnen twee jaar zou uitgroeien tot een goede concurrent van PSV. Wat dat betreft ligt Beenhakker dus op schema. Maar het mag duidelijk zijn dat het uitgangspunt van de besprekingen voor een nieuwe verbintenis nu wel het bereiken van de internationale top is.

De als coach van Oranje en Real Madrid door de wol geverfde oefenmeester lijkt weer toe aan een uitdaging op het Europese podium. Een jaar lang het Cup-gebeuren knarsetandend volgen voor de tv is in zijn ogen lang genoeg. Beenhakker kent het metier voldoende om te beseffen dat de Europese top voor Ajax met een veredeld jeugdelftal onbereikbaar blijft. Omdat hij bang is dat de opbrengst van eventueel verkochte spelers noodgedwongen in de exploitatiesfeer verdwijnt - Ajax wacht nog op een naheffing van de fiscus - wil de technisch directeur van het bestuur de garantie dat hij met dat geld opnieuw mag investeren. Beenhakker: “Ik eis niet eens al het transfergeld op. Ik heb een minimum bedrag gevraagd als garantie. Gezien de opdracht lijkt me deze voorwaarde toch niet onredelijk. Ik wil straks met Ajax ook na de winter nog Europa Cup spelen. En vergeet niet, zelfs in dit team zijn zes van de elf spelers niet ouder dan 23 jaar.”

Voorbijganger

Michael van Praag, de voorzitter van Ajax, is erg optimistisch over de onderhandelingen met Beenhakker. Volgens hem komen beide partijen er wel uit. Maar in zijn college bevindt zich een behoudende penningmeester Arie van Os. De Onno Ruding van het Ajax-bestuur wil absoluut geen toezeggingen doen die hij straks misschien niet kan waarmaken. Van Os: “Als ik afspraken maak moet ik ze ook kunnen nakomen. Een trainer wil altijd het hoogst bereikbare, maar het moet wel in het financiele plaatje passen. Ik zie een oefenmeester als een soort voorbijganger. Over een paar jaar is hij weg maar dan moet de Ajax wel verder kunnen. Ik heb mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de club. Ajax bestaat nu 91 jaar, we moeten de 191 jaar ook zien te halen.”

In Turkije, waar Ajax tijdens de winterstop verbleef voor een trainingskamp en een zaalvoetbaltoernooi, voerde Beenhakker voor de laatste keer overleg met Van Os en Van Praag. Vervolgens heeft schatbewaarder Van Os op zijn werkkamer in Amstelveen uitgerekend of de voorwaarde van de oefenmeester financieel haalbaar is. De conclusies zal hij morgen voorleggen aan Van Praag c.s. Het staat vrijwel vast dat zowel Beenhakker als het bestuur water bij de wijn moet doen. Van Os: “Het gaat om details. Ik ben van mening dat je ook met de huidige selectie de Europese top kunt bereiken, Beenhakker wil de mogelijkheid open houden om te investeren. Dan zullen we naar een compromis moeten zoeken. Je zou bijvoorbeeld de termijn van twee jaar kunnen verlengen tot vier jaar. Of dat streven - het bereiken van de Europese top in twee jaar - toch handhaven maar dan zonder de voorwaarden van Leo.”

Op z'n vroegst volgende week zal het bestuur van Ajax met Leo Beenhakker weer rondom de tafel gaan zitten. De coach die met de ploeg uit De Meer vorig seizoen onverwacht kampioen werd heeft geen haast. “Ik ga me misschien over drie maanden een keer zorgen maken. Real Madrid? Die club heeft inderdaad geinformeerd naar mijn toekomst. Ik heb het bestuur van Real gezegd dat ik in ieder geval bij Ajax het seizoen afmaak en dat ik in onderhandeling ben over een nieuwe verbintenis. Dat liet voor hen aan duidelijkheid niets te wensen over. Feyenoord? Lagendijk hoeft mij niet te adviseren slechts voor een jaar te tekenen, want dat maak ik zelf wel uit. Bovendien heb ik hierover met Ger geen contact gehad.”

In Rotterdam worden de onderhandelingen tussen Beenhakker en Ajax niettemin met meer dan normale belangstelling gevolgd. Te meer daar onlangs in interviews de Rotterdammer in Beenhakker opstond toen hij weer eens verklaarde dat zijn grote liefde in Nederland nog steeds Feyenoord is. Van Os kan daar kort over zijn: “Als Beenhakker zo graag binnen twee jaar naar de Europese top wil moet hij niet naar Feyenoord gaan. Bij die club wordt dat streven nog veel moeilijker te realiseren.”

    • Erik Oudshoorn