Atletico rukt met systeem Ivic op naar Spaanse top

ROTTERDAM, 14 jan. - Atletico Madrid vormt na de achttiende speeldag in de Spaanse competitie een serieuze bedreiging voor koploper Barcelona. Onder leiding van de Joegoslaaf Tomislav Ivic verkleinde Atletico de achterstand op de club van Johan Cruijff tot vier punten door in een harde derby Real in het Bernabeu-stadion met 3-0 te verslaan. Barcelona verloor een week voor het duel met Real met 1-0 van Oviedo.

Uitblinker in de Madrid was de Duitser Bernd Schuster. Verguisd en weggestuurd bij Barcelona en Real Madrid, maar in het defensieve systeem waarmee Ivic sinds jaar en dag successen boekt met zijn gave techniek en passes de spil waar alles om draait.

Na vijf minuten trof Manolo doel, toen doelman Buyo de bal onder zijn lichaam liet doorglippen. Juanito verdubbelde de voorsprong. Kort na rust moest Real met tien man verder. Verdediger Sanchis kon na herhaaldelijk grof spel vertrekken. Vervolgens wisselde trainer Di Stefano doelman Buyo die over zijn toeren raakte. De Mexicaan Sanchez kreeg de mogelijkheid de achterstand te verkleinen. De wijze waarop hij de strafschop verkwanselde, was tekend voor de malaise bij Real. De bal belandde bij de cornervlag. De Oostenrijker invaller Rodax maakte het derde doelpunt. Toen was Real-speler Maqueda ook al met een rode kaart van het veld verdwenen.

Tegen Real Oviedo Barcelona weinig indruk. Bagno zorgde al na vijf minuten voor de beslissing. Het was de tweede nederlaag van Barcelona. Scheidsrechter Aladren onthield de club van Cruijff in die periode een strafschop, nadat middenvelder Goicoechea werd gevloerd.

Gullit

Ruud Gullit scoort tegenwoordig elke week voor AC Milan. Gisteren opende hij de score tegen Bari met een prachtige omhaal van buiten het strafschopgebied. Milan won met 2-0. Voor Gullit was dit het vierde doelpunt in de competitie. Twaalf minuten na de rust werd het 2-0 door een eigen treffer van Brambati op een inzet van Stroppa. Om eerste op de ranglijst te worden moeten de Milanezen de inhaalwedstrijd tegen Pisa winnen. Pisa werd gisteren op eigen veld met 5-1 verslagen van Juventus.

Inter kreeg na de 0-0 bij Lazio Juventus naast zich aan de leiding. Pierluigi Casiraghi trof drie keer doel voor Juventus tegen Pisa. De 21-jarige spits, vorig jaar met Schillaci een vast koppel in de aanval, stond twee maanden op non-actief door een blessure. Vorige week tegen Napoli maakte hij ook al een doelpunt.

Sampdoria zakte naar de vijfde plaats door een 1-0 nederlaag tegen Lecce. Napoli speelde thuis tegen AS Roma zonder Maradona 1-1. Maradona moet betalen voor de keren dat hij Napoli dit seizoen in de steek gelaten heeft. Enkele dagen nadat de tuchtcommissie hem voor een wedstrijd had geschorst werd bepaald dat zijn club Napoli hem voor de periode van 1 november tot het einde van het seizoen veertig procent kan korten op zijn vaste salaris. Daarmee is een bedrag gemoeid van ongeveer 125.000 gulden.

Napoli had de tuchtcommissie om een uitspraak gevraagd nadat Maradona op eigen gelegenheid en te laat naar Moskou was gevlogen voor de Europa-cupwedstrijd tegen Spartak op 5 november en weggebleven was bij de bekerwedstrijd van zijn club tegen Fiorentina. De straf die de tuchtcommissie van de bond de Argentijn heeft opgelegd is de zwaarste die ooit voor een dergelijk vergrijp is uitgesproken.