Afloop ultimatum: nacht 15 op 16 januari

ROTTERDAM, 14 jan. - Wanneer loopt het ultimatum tegen Irak af? Dat is een vraag waarover interpretatieverschillen bestaan. In resolutie 678 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, aangenomen op 29 november 1990, staat dat de internationale troepenmacht in de Golf “alle noodzakelijke middelen” mag gebruiken indien Iraakse troepen zich “op of voor 15 januari 1991” niet uit Koeweit hebben teruggetrokken.

Dit betekent dat Irak de tijd heeft tot twaalf uur, in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 januari. Maar waar om twaalf uur, in de tijdszone Irak-Koeweit-Saoedi-Arabie of in New York? De VN-resolutie geeft hierover geen duidelijkheid.

VS-diplomaten nemen de Amerikaanse oostelijke tijdzone - die van New York - als richtpunt. “Aangezien de resolutie van de VN in New York is vastgelegd loopt de termijn tot middernacht, New York-tijd”, aldus een diplomaat. Op 15 januari middernacht in New York is het woensdag 16 januari acht uur 's ochtends in Bagdad. In Nederland is het dan zes uur 's morgens.