Zuid-Holland ruilt contract, afvalstort Drenthe mogelijk

ASSEN, 12 jan. - De provincie Zuid-Holland kan door een uitwisseling van een stortcontract met Noord-Holland dit jaar 180.000 ton afval kwijt op het terrein van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM) in het Drentse Wijster.

Zuid-Holland kwam in de problemen omdat de nieuwe stortplaats Hoge Nespolder (tussen Zwijndrecht en Heerjansdam) niet zoals gepland begin 1991 gereed was, maar pas eind van dit jaar in gebruik zal worden genomen. De provincie Drenthe heeft de wisseling van contracten goedgekeurd op voorwaarde dat de looptijd van het stortcontract tussen VAM en het gewest Duin- en Bollenstreek (Zuid-Holland) dat oorspronkelijk liep tot 2004 ingekort wordt tot 1998.

De zogenaamde Zuid-Kennemerlandconstructie behelst dat het contract tussen VAM en Zuid-Kennemerland (Noord-Holland) dat oorspronkelijk tot juni 1994 liep, nu al wordt beeindigd op 1 januari 1993. De stortruimte, 180.000 ton, kan daardoor dit jaar worden ingevuld door Zuid-Holland. Voor Noord-Holland was uitruil van contract geen al te groot bezwaar omdat op dat tijdstip het afval naar de vuilverbrandingsinstallatie AVI-West in Amsterdam kan worden afgevoerd. Vorig jaar ruilden Zuid- en Noord-Holland ook al stortcontracten uit van de VAM. Zuid-Holland kon toen 95.000 ton afval naar Wijster afvoeren.