Videotex wint langzaam terrein

EINDHOVEN, 12 JAN. De verkoop van videotexterminals valt wat tegen, maar het gebruik van videotexdiensten neemt geleidelijk toe. Werd in april 1990 maandelijks 100.000 maal een videotexdienst opgeroepen, eind vorig jaar was dat aantal gestegen tot 250.000.

Dat zei ir. P. J. Smits, plaatsvervangend algemeen directeur van PTT Telecom, deze week in Eindhoven tijdens een bijeenkomst over de toekomst van Videotex. Videotex is een systeem waarin met behulp van een beeldschermpje en een toetsenbord via de telefoonlijn informatie kan worden opgevraagd uit databanken en bestellingen kunnen worden gedaan.

PTT Telecom, een van de aandeelhouders in Videotex Nederland te Nieuwegein, verkoopt in zijn Primafoon-winkels videotexterminals. Vorig jaar zijn er bij Philips 30.000 besteld, die de laatste maanden met veel reclamegeweld aan de man worden gebracht. De afzet laat volgens Smits echter te wensen over omdat bezitters van microcomputers met behulp van een modem veel meer dan verwacht gebruik maken van videotex-diensten. Ook het snelle fiasco van het beleggingsprogramnma Cash, waarbij gebruik werd gemaakt van videotex, drukte de verkoop. Een schatting is dat nu 100.000 Nederlanders over de vereiste apparatuur en software beschikken om van videotex gebruik te kunnen maken.

Op grond van proeven, waarbij 500 inwoners van Amstelveen en 300 inwoners van Nuenen een gratis videotexterminal hebben gekregen, blijken vooral bankdiensten (respectievelijk die van de Postbank en van de Rabo) en Telegids (het geautomatiseerde Nederlandse telefoonboek) in een behoefte te voorzien. Diensten als de ANP-nieuwsdienst en het KNMI-weerbericht vallen iets minder in de smaak. Volgens Smits toont dat aan dat videotex vooral informatie moet bieden die niet zo snel (en gratis) in andere media te vinden is.

In Amstelveen was verder opmerkelijk dat het 'teleshoppen' bij Ahold-dochter James Telesuper het koopgedrag beinvloedde. De helft van de deelnemers aan het videotex-experiment die voorheen dagelijks boodschappen deden, doet dat niet meer. Het aantal mensen dat voorheen zei minder dan eenmaal per week boodschappen te doen, verviervoudigde. Vooral de rijdende winkel lijdt onder James, aldus Smits, hetgeen erop wijst dat tele-winkelen voorziet in een behoefte van mensen die de drukte en de moeite van het boodschappen doen willen vermijden.

De proef in Nuenen wijst na een jaar uit dat 43 procent van de deelnemers meermalen per week hun videotexterminal gebruiken. Iets meer, 45 procent, gebruik het apparaat nog niet eens per twee weken.