Uitgeverij Malherbe bij Meulenhoff

ROTTERDAM, 12 jan. - Uitgeverij Meulenhoff in Amsterdam neemt branchegenoot Malherbe in Weert over. Daardoor ontstaat een uitgeverij met 460 medewerkers en een omzet van 220 miljoen gulden.

De overneming heeft in uitgeverskringen grote verbazing gewekt. Meulenhoff, uitgever van 'het betere boek', en Malherbe, uitgever van een zeer gevarieerde verzameling titels zonder veel allure, gelden als tegenpolen die tot gisteren stonden voor twee onverzoenbare manieren van uitgeven.

Opmerkelijk is dat Meulenhoff Malherbe koopt en niet omgekeerd. Malherbe heeft een omzet die tweemaal groter is dan die van de Amsterdamse uitgeverij. Directeur-eigenaar R. C. Malherbe de Juvigny was onbereikbaar voor een toelichting.

Volgens M. A. Nouwen, directeur van Meulenhoff, is Malherbe een winstgevend bedrijf. Verkoop zou nodig zijn, aldus Nouwen, om de continuiteit veilig te stellen en wegens de behoefte bij Malherbe aan overleg met andere uitgevers. Meulenhoff denkt de overneming, die eind deze maand kan zijn afgerond, met eigen geld te kunnen financieren. Bedragen zijn niet bekendgemaakt.

Pag. 15: Portret Meulenhoff en Malherbe